Document details

A CONTRIBUTION FROM THE ANALYSIS OF SOME CULTURAL FEATURES OF THE GREATER FLORIANÓPOLIS MALACOCULTURA CLUSTER TO THE MANAGEMENT OF TOURISM ACTIVITIES IN THE REGION

Author(s): Teixeira, Fátima Regina ; Vieira Paisana, António Maria ; Vieira, Filipa Dionísio ; Mayr, Luiz Roberto

Date: 2016

Origin: Oasisbr

Subject(s): Culture. Malacocultura cluster. Greater Florianópolis area.; Cultura. Cluster. Região da Grande Florianópolis.


Description

In Brazil, in the state of Santa Catarina, on the Florianópolis area, is located the malacocultura cluster, formed by micro and small firms and independent producers. Despite institutional support, favorable environmental features and economic conditions, it presents some management problems which affect their competitiveness and are mostly related to the behavior of its members, reflected in their way of being, acting and thinking, conditioned by their culture. Do these local cultural characteristics would be an obstacle to the formation of a tourism cluster in the region, activity that also share favorable environmental and economic conditions, but has not yet managed to be organized in a collaborative way? This paper seeks to draw an analogy between what happens in the malacocultura activity and the tourism sector, based on results of a case study that interviewed forty-three individuals from different segments of malacocultura cluster, including some related to tourism and found that the local culture, predominantly of Azorean origin, has strong traits of individualism, tolerance for uncertainty, indulgence, short-term orientation and accommodation, which affect competitiveness, governance and management of firms.

No Brasil, no Estado de Santa Catarina, na Grande Florianópolis, encontra-se o cluster da malacocultura, formado por micro e pequena empresas e por produtores autônomos. Embora tenha condições ambientais e econômicas favoráveis, este cluster apresenta problemas de gestão que estão relacionados com o comportamento dos seus integrantes refletido na sua maneira de ser, de agir e de pensar, condicionada pela sua cultura, que afetam a sua competitividade. Será que estas mesmas características culturais locais seriam um entrave para a formação de um cluster de turismo na região, atividade que apesar de também compartilhar condições ambientais e econômicas favoráveis, ainda não conseguiu se organizar de maneira colaborativa? Este trabalho busca fazer uma analogia entre o que ocorre na atividade da malacocultura e no setor de turismo, com base em resultados de um estudo de caso que entrevistou quarenta e três indivíduos, dos diferentes segmentos de atores do cluster da malacocultura, inclusive ligados ao turismo, que constatou que a cultura local, predominantemente de origem açoriana, apresenta fortes traços de individualismo, tolerância à incerteza, indulgência, orientação de curto prazo e acomodação, que afetam a competitividade, a governança e a gestão dos empreendimentos.

Document Type Journal article
Language Portuguese
facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
mendeley logo

Related documents

No related documents