Document details

The effect of a design label on product choice in FMCG

Author(s): Olímpio, Ana Catarina Alves da Silva Félix

Date: 2016

Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.14/20235

Origin: Veritati - Repositório Institucional da Universidade Católica Portuguesa

Subject(s): Co-creation; FMCG; User innovation; Design mode; Observing consumers; New product development; Customer empowerment; Domínio/Área Científica::Ciências Sociais::Economia e Gestão


Description

The concept of User Innovation is not very familiar to consumers, but a growing number of companies are starting to invest on users to assist their R&D process. Thompson and Malaviya’s Skepticism-Identification model explain why companies should encourage but at the same be careful when communicating that a product was designed by users. This experimental study aims to understand the influence of the level of user input in product design on product choice. The design continuum: (1) firm-designed; (2) user-designed and (3) co-creation (the collaboration between the two) is applied to the FMCG industry and tested whether product nature (hedonic and utilitarian) influences consumers’ responses. Firstly, the results indicated that co-creation is the preferred design label, regardless of the product nature. A co-created label enhances perceptions of product quality and for this reason, managers should use this increase in product value to create a competitive advantage in the marketplace. Secondly, the results indicated that utilitarian products draw the most benefits from a user design label. When looking at communicating the product design mode, companies should first look at the nature of their products.

Os consumidores não se encontram muito familiarizados com o conceito de “inovação do consumidor”. Contudo, um número crescente de empresas começa a investir cada vez mais no seu contributo para o processo de I&D. O modelo “Ceticismo-Identificação” de Thompson e Malaviya explica as razões que incentivam e alertam sobre os cuidados da comunicação de que um produto foi concebido pelos consumidores. O presente estudo experimental tem como objectivo perceber a influência do grau de contribuição dos consumidores (na fase de concepção) na escolha do mesmo. O contínuo (1) concebido por profissionais (2) por consumidores e (3) cocriação (colaboração entre as duas partes) é aplicado em Bens de Consumo e é testado perante naturezas de produto distintas (hedónica e utilitária). Os resultados indicam que, em primeiro lugar, a cocriação é a opção mais preferida dos consumidores, independentemente da natureza do produto. Os consumidores percepcionam uma qualidade superior nestes produtos, sendo que as empresas podem ganhar uma vantagem competitiva no mercado. Em segundo lugar, os resultados indicam que os produtos utilitários vão beneficiar fortemente da comunicação de que um produto foi concebido por utilizadores, o que sugere que as empresas devem analisar a natureza do produto antes de investirem neste tipo de estratégias.

Document Type Master thesis
Language English
Advisor(s) Costa, Cláudia Isabel de Sousa
Contributor(s) Veritati - Repositório Institucional da Universidade Católica Portuguesa
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