Author(s):
Suhet Mussi, Jamili Maria ; Carvalho, Gabriel Domingos ; Spago, Flávia Regina
Date: 2021
Origin: Oasisbr
Subject(s): inspeção; listeriose; queijo; sanidade alimentar; segurança alimentar; cheese; food sanity; food security; inspection; listeriosis
Description
In Espírito Santo, the production of dairy products is an activity of great importance for family agro-industries, with a strong cultural relationship with the maintenance of families in the countryside. However, depending on the hygienic conditions during the milk milking process and the preparation of the products in the establishment, and also on the aspects related to the health of the herd, these products can be contaminated by different pathogenic microorganisms, which can cause, in addition to economic losses for industry, serious problems for public health. Thus, laboratory tests, especially microbiological tests, must be carried out periodically, aiming to guarantee the safety of the product and the safety for the consumers. Specifically, for cheeses, the presence of the bacterium Listeria monocytogenes is among the parameters evaluated in dairy products, due to its relevance to public health. This study carried out a retrospective survey of the fiscal laboratory analyzes, during 2019, with an emphasis on the identification of L. monocytogenes, in family agroindustries registered in the Municipal Inspection Services with equivalence to the Susaf/ES. All municipalities that have agroindustries equivalent to Susaf/ES underwent fiscal analyzes in 2019, with the majority of establishments sampling a single product in an annual analysis, been sampling a variety of distinct dairy products, with a predominance of cheeses. Most analyzes were performed in a laboratory accredited by Idaf. The results of analyzes were negative for the presence of L. monocytogenes, corresponding to the legislation, reinforcing the importance of the registration and monitoring of the establishment by the inspection services.
No Espírito Santo a produção de lacticínios é uma atividade muito importante para as agroindústrias familiares, havendo uma forte relação cultural e manutenção dessas famílias no campo. Dependendo das condições higiênicas durante o processo de ordenha do leite e do preparo dos produtos, bem como aspectos relacionados à sanidade do rebanho, estes produtos podem ser contaminados por diferentes micro-organismos patogênicos, podendo ocasionar perdas econômicas para indústria e sérios problemas de saúde pública. Dessa forma, a realização de análises laboratoriais, especialmente microbiológicas, deve ser periódica, visando garantir a inocuidade do produto e a segurança dos consumidores. Especificamente para queijos, a presença da bactéria Listeria monocytogenes está entre os parâmetros avaliados devido sua relevância para saúde pública. Este estudo realizou um levantamento retrospectivo das análises laboratoriais fiscais do ano de 2019, com enfâse na identificação de L. monocytogenes, em agroindústrias familiares produtoras de lacticínios registradas em Serviços de Inspeção Municipais com equivalência reconhecida e adesão ao Sistema Unificado Estadual de Sanidade Agroindustrial Familiar de Pequeno Porte - Susaf/ES. Todos os municípios que possuem agroindústrias incluídas no Susaf/ES realizaram análises fiscais em 2019, sendo que a maioria dos estabelecimentos amostrou um único produto em uma análise anual, na qual foi analisada uma variedade de produtos distintos, com predomínio de queijos. A maioria das análises foram realizadas em laboratório credenciado junto ao Idaf. Os resultados das análises foram negativos para presença de L. monocytogenes, correspondendo com a legislação, reforçando a importância do registro e do acompanhamento do estabelecimento pelos serviços de inspeção enquanto órgão fiscalizador.