Author(s):
Martins, Maria do Céu Antunes
Date: 2015
Persistent ID: http://hdl.handle.net/10174/16038
Origin: Repositório Científico da Universidade de Évora
Subject(s): Alimentação; Práticas alimentares; Imigração; Saúde; Portugal; Nutrition; Feeding practices; Immigration; Health; Portugal
Description
A alimentação e identidade em contexto migratório: um estudo de caso no distrito de Castelo Branco O estudo foca a alimentação e identidade em contexto migratório, centrando-se nas práticas e representações dos imigrantes do Distrito de Castelo Branco. As regras dietéticas têm de ser fundadas no conhecimento das propriedades dos alimentos, mas também inseridas num sistema social e identitário. A vertente predominantemente biológica que tem caracterizado o pensamento no campo da nutrição, representa um obstáculo epistemológico ao reconhecimento do indivíduo como ser holístico. Objectivo: Compreender até que ponto as práticas alimentares dos imigrantes do distrito de Castelo Branco estão ancoradas nos seus elementos identitários e de pertença ou, pelo contrário se descolam desses elementos, para se encaixarem e interpenetrarem na cultura alimentar do país de acolhimento. Metodologia: abordagem qualitativa, utilizando as ténicas de observação, entrevista, diário de campo e documentário fotográfico. Conclusões: O estudo demonstrou o factor identitário como categoria que influencia as práticas alimentares dos imigrantes. A alimentação analisada à luz das suas representações sociais permite perceber o potencial comunicativo e simbólico da alimentação; ABSTRACT: The feeding and the identity in the immigration context: a case-study in the Castelo Branco County The study is focused in the feeding and the identity in the immigration context aiming at studying the practices and the representations of the immigrant population in Castelo Branco’s County. The dietary rules must be based on knowledge of the food properties, but, also, in the background of the social identity. The predominant biological side, which has characterized the thinking in the nutrition field, embodies an epistemological obstacle to the recognition of the individual as a holistic being. Aim: to understand in which extend the dietary habits of the immigrants in the Castelo Branco county are anchored in their identity and origin components or, conversely, if they have broken off from those components to fit in and infiltrate the food culture of the host country. Methodology: a qualitative approach, using the observation techniques, interview, field diary and documentary photography. Conclusions: the study demonstrated the identity as a category factor that influences the immigrants eating habits. The feeding analised in the light of their social representations allows understanding the communicative and symbolic potential of the food.