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Daily meal frequency and associated variables in children and adolescents

Author(s): Silva, Fabiana A. ; Candiá, Samara M. ; Pequeno, Marina S. ; Sartorelli, Daniela S. ; Mendes, Larissa L. ; Oliveira, Renata M.S. ; P. Netto, Michele ; Cândido, Ana Paula C.

Date: 2018

Origin: Oasisbr

Subject(s): -; Meal frequency; Cardiovascular risk factors; Children and adolescents


Description

Objetivo: Investigar a distribuição da frequência de refeições diárias e sua relação com fatores demográficos, socioeconômicos, comportamentais, antropométricos e bioquímicos em crianças e adolescentes.Métodos: Este foi um estudo transversal realizado com uma amostra representativa de 708esco-larescom idades entre 7 e 14 anos. Os dados sobre informações pessoais, nível socioeconômico,atividade física e número de refeições foram obtidos através de questionário semi estruturado e o consumo através de recordatório de 24 h e registro alimentar. Medidas de peso e altura também foram realizadas para cálculo do índice de massa corporal. Por fim, coletaram-se amostras de sangue para análises de colesterol total, lipoproteína de baixa e de alta den-sidade, triglicerídeos e glicemia. Análises descritivas, Mann-Whitney e regressão de Poisson foram utilizadas nas análises estatísticas.Resultados: Frequência de refeições < 4 se associou, em crianças, a renda familiar < 3 salários(RP = 5,42; IC 95%: 1,29- 22,77; p = 0,021) e em adolescentes, ao número de filhos na família >2 (RP = 1,53; IC 95%: 1,11- 2,11; p = 0,010). Ainda na faixa etária de 10 a 14 anos, < 4 refeiçõesse relacionou a maior prevalência de índice de massa corporal (RP = 1,33; IC 95%: 1,02-1,74;p = 0,032) e lipoproteína de baixa densidade (RP = 1,39; IC 95%: 1,03- 1,87; p = 0,030) elevados após ajustes.Conclusão: Menor frequência de refeições se associou a menor renda em crianças e em adolescentes a maior número de filhos na família e valores aumentados de índice de massa corporal e lipoproteína de baixa densidade.

Objective: To investigate the frequency distribution of daily meals and its relation to demographic, socioeconomic, behavioral, anthropometric and biochemical factors in children and adolescents. Methods: This was a cross-sectional study with a representative sample of 708 schoolchildren aged 7---14 years. Data on personal information, socioeconomic status, physical activity and number of meals were obtained through semi-structured questionnaire and consumption by 24-h recall and food record. Weight and height measurements were also performed to calculate the body mass index. Finally, blood samples were collected for analysis of total cholesterol, high- and low density lipoprotein, triglyceride, and glucose levels. Descriptive statistics, the Mann---Whitney test, and Poisson regression were used in statistical analysis. Results: Meal frequency <4 was associated in children, family income <3 Brazilian minimum wages (PR = 5.42; 95% CI: 1.29---22.77; p = 0.021) and adolescents, the number of sons in the family >2 (PR = 1.53; 95% CI: 1.11---2.11; p = 0.010). Even in the age group of 10---14 years, <4 meals was related to higher prevalence of body mass index (PR = 1.33; 95% CI: 1.02---1.74; p = 0.032) and low-density lipoprotein (PR = 1.39; 95% CI: 1.03---1.87; p = 0.030) higher after adjustments. Conclusion: Lower frequency of meals was related to lower income in children and adolescents,larger number of sons in the family, and increased values of body mass index and low-densitylipoprotein.

Document Type Journal article
Language English
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