Author(s):
Sousa, Carlota ; Guincho, Joana ; Baptista, Luís ; Correia, Filipe ; Donato, Mariana ; Escada, Pedro
Date: 2025
Origin: Revista Portuguesa de Otorrinolaringologia-Cirurgia de Cabeça e Pescoço
Subject(s): Olfato; doença cardiovascular; Smell; cardiovascular disease
Description
Introduction: Cardiovascular disease (CVD) is highly prevalent in the general population, especially in older age groups. Published studies associate loss of smell with comorbidities such as dyslipidemia, stroke, and heart failure. However, results are inconsistent, and the relationship between CVD and olfactory dysfunction remains unclear. Objective: To evaluate the correlation between loss of smell, cardiovascular risk factors (CVRFs), and overall cardiovascular risk (CVR). Material and methods: A retrospective study design, recruiting patients aged 40 years and older, observed on our Olfaction Clinic at a tertiary hospital between 2016 and 2024. CVRFs (sex, age, systolic blood pressure, total and HDL cholesterol, weight, height, smoking habits, and the presence of diabetes mellitus (DM)) were assessed. The degree of loss of smell was quantified using the Burghart Sniffin' Sticks Identification Test (0-16). CVR was calculated using the SCORE2, SCORE2-OP (patients >70 years), and SCORE2-DM (diabetic patients). A case-control study and correlation analysis between the identification score and the other variables were performed. The control group included age- and sex-matched individuals with no subjective loss of smell. Statistical analysis was performed using SPSS® 30.0 for MacOs. Results: 119 patients were included (81 with changed sense of smell and 38 in the control group). The mean age was 61 ± 11 years, 79 were female; 16.8% had diabetes. The study group had a mean olfactory identification score of 8.4 ± 4 and a mean CVR of 7.7% ± 6%.Our results showed that our patients with olfactory dysfunction have significantly higher total cholesterol levels and a greater tendency to DM (p = 0.054), although this was not statistically significant. When subgroup analysis was applied and patients with smell loss due to sinonasal pathology were excluded, a statistically significant relationship was found between smell identification results and CVR (p = 0.031), as well as with total cholesterol (p = 0.044). No other statistically significant associations were found in the other variables evaluated. Conclusion: This is the first study to explore the relationship between CVR and smell disorders in the Brazilian population. This study suggests an association between smell loss, elevated serum cholesterol, and increased CVR.
Introdução: As doenças cardiovasculares (DCV) apresentam elevada prevalência na população, sobretudo nas faixas etárias mais avançadas. Estudos prévios associam comorbilidades como a dislipidemia, acidente vascular cerebral e insuficiência cardíaca à perda de olfato. Contudo, os resultados são inconsistentes e a relação entre DCV e a disfunção olfativa permanece por esclarecer. Objetivo: Avaliar a correlação entre perda de olfato, fatores de risco cardiovasculares (FRCV) e o risco cardiovascular (RCV) global. Material e métodos: Estudo retrospetivo incluindo doentes com idade igual ou superior a 40 anos avaliados em consulta de Olfato, num centro terciário, entre 2016 e 2024. Foram avaliados os FRCV (sexo, idade, valores da tensão arterial sistólica, colesterol total e HDL, peso, altura, hábitos tabágicos e a presença de diabetes mellitus (DM)). O grau de perda do olfato foi quantificado através do teste de identificação Burghart Sniffin’ Sticks (0-16). O RCV foi calculado usando os índices SCORE2, SCORE2-OP (doentes com > 70 anos) e SCORE2-DM (doentes diabéticos). Foram realizados estudo caso-controlo e análise da correlação entre a pontuação na identificação e as restantes variáveis analisadas. O grupo controlo incluiu indivíduos emparelhados por idade e sexo, sem alterações subjetivas do olfato. A análise estatística foi feita utilizando o programa SPSS®️ 30.0 para MacOs. Resultados: Foram incluídos 119 doentes (81 com alterações do olfato e 38 no grupo de controlo) com idade média de 61 ± 11 anos, 79 do sexo feminino e 16,8% diabéticos. O grupo de estudo apresentou uma identificação olfativa média de 8,4 ± 4 e um RCV médio de 7,7% ± 6%. O estudo caso-controlo demostrou que doentes com disfunção olfativa têm níveis de colesterol total significativamente mais elevados e uma maior tendência a sofrerem de DM (p = 0,054), ainda que não estatisticamente significativa. Quando aplicada a análise de subgrupos e excluindo os doentes com perda de olfato por patologia nasosinusal houve relação estatisticamente significativa entre a identificação e o RCV (p=0,031) e com colesterol total (p=0,044). Não foram encontradas outras associações estatisticamente significativas nas restantes variáveis avaliadas. Conclusão: Este é o primeiro estudo que explora a relação entre o RCV e as perturbações do olfato na população portuguesa. Este estudo sugere que existe uma associação entre a perda de olfato, um colesterol sérico elevado e um RCV aumentado.