Author(s):
Talaulicar, Madhucar
Date: 2012
Origin: Revista Portuguesa de Medicina Interna
Subject(s): diabetes; glicemia em jejum; glicemia pós-prandial; hemoglobina HbA1c; consequências vasculares da diabetes; neuropatia diabética; diabetes; fasting glycaemia; postprandial glycaemia; haemoglobin HbA1c; vascular consequences of diabetes; diabetic neuropathy
Description
Many studies have demonstrated a strong relationship between postprandial hyperglycaemia and the development and progression of diabetes related macrovascular diseases, retinopathy, nephropathy and neuropathy. Therefore, therapies targeting elevated after meals glucose seem to be beneficial, although this has not yet been confirmed by randomized controlled trials. The International Diabetes Federation recommends the following goals for the diabetes clinical management: HbA1c < 6.5 %, before meals (fasting) glycaemia 5.5 mmol/l (< 100 mg/dl), and 2-hour after meal glycaemia 7.8 mmol/l (<140 mg/dl). This short communication examines all these aspects.
Muitos trabalhos têm demonstrado uma relação próxima entre a hiperglicemia pós-prandial e o aparecimento e a progressao das complicações da diabetes, tais como as doenças macrovasculares, a retinopatia, a nefropatia e a neuropatia. Terapias com o fim de melhorar a glicemia após as refeições parecem ter vantagem, embora a sua eficácia ainda não tenha sido confirmada por estudos randomizados e controlados. Segundo a Federação International de Diabetes os valores seguintes indicam um bom controlo da diabetes: HbA1c < 6,5 %, glicemia pré-prandial (em jejum) 5,5 mmol/l (< 100 mg/dl), glicemia às 2 horas pós-prandial 7,8 mmol/l (< 140 mg/dl). Esta comunicação breve examina todos estes aspectos.