Author(s):
Marinho, Aníbal ; Lopes, Ana ; Sousa, Gabriela ; Antunes, Henedina ; Fonseca, Jorge ; Mendes, Lino ; de Carvalho, Mamede ; Teixeira Veríssimo, Manuel ; Carvalho, Nuno ; Alves, Paula ; Alves, Paulo
Date: 2019
Origin: Revista Portuguesa de Medicina Interna
Subject(s): Avaliação Nutricional; Custos Hospitalares; Estado Nutricional; Malnutrição; Perturbações da Nutrição; Hospital Costs; Malnutrition; Nutrition Assessment; Nutrition Disorders; Nutritional Status
Description
Disease-related malnutrition is clinically common, with a highmorbidity, mortality and quality of life impact in medical specialties like internal medicine, oncology, neurology, gastroenterology and pediatrics, among others. Studies in Portugalhave estimated that about 40% of patients are at nutritionalrisk at hospital admission, depending on disease conditionand stage/severity. The hospitalization costs for treating thesepatients is in average 20% higher than the respective not atrisk diagnosis-related group. The access to an adequate evaluation, counseling and nutritional treatment for malnourishedpatients is still limited in our country, even in the hospital setting. A detailed knowledge of disease-related malnutrition inthe above mentioned medical specialties would allow to bettercharacterize the situation in Portugal, to establish clinical andtherapeutic intervention plans in order to improve the situationand consequences in our country
A malnutrição associada à doença é frequente do ponto devista clínico, apresentando elevada morbilidade, mortalidade e impacto na qualidade de vida, em especialidadescomo a medicina interna, a oncologia, a neurologia, a gastroenterologia e a pediatria, entre outras. Estudos realizadosem Portugal estimam existirem cerca de 40% de doentes emrisco nutricional à data da admissão hospitalar, dependendodo estadio da doença e do grau/severidade. O custo da hospitalização destes doentes, é cerca de 20% superior ao dosdoentes com o mesmo grupo de diagnóstico homogéneo,mas sem risco nutricional associado. No nosso país, o acesso dos doentes malnutridos a avaliação, aconselhamento etratamento nutricional adequados ainda é limitado, mesmoem ambiente hospitalar. Um conhecimento detalhado damalnutrição associada à doença nas referidas especialidades, permitiria uma melhor caracterização da situação emPortugal, e permitiria estabelecer uma estratégia de intervenção clínica e terapêutica, para melhorar este panoramae as suas consequências no nosso país.