Author(s): Lencart, Joana
Date: 2024
Origin: CEM Cultura, Espaço & Memória
Subject(s): Ordem de Cristo; Forais Manuelinos; Concelhos; Recursos Aquíferos
Author(s): Lencart, Joana
Date: 2024
Origin: CEM Cultura, Espaço & Memória
Subject(s): Ordem de Cristo; Forais Manuelinos; Concelhos; Recursos Aquíferos
In this paper, we will study the management of resources associated with water through the municipal charters that King Manuel granted to the communities that lived in the commanderies of the Order of Christ in the 16th century. The aim is to identify not only specific determinations related to the use of these resources but also to point out specificities in their management according to their location as territories of the Order of Christ. At the same time, the tombs of the commanderies will be analysed regarding the information on the use of water resources. In the charters, there are references not only to fish and crustaceans but also to watermills, defining fees and rents to be paid. Activities from the three production sectors, such as fishing and salt pans, milling, and trade, are identified. The charter of Castro Marim will be emphasised for the diversity of information on aquifer resources.
Neste trabalho iremos estudar a gestão dos recursos associados à água através dos forais que D. Manuel concedeu às comunidades concelhias que viviam nas comendas da Ordem de Cristo no século XVI. O objetivo é identificar não só determinações específicas relacionadas com a exploração desses recursos, mas também assinalar especificidades na sua gestão em função da sua localização enquanto territórios da referida ordem. Paralelamente, serão analisados os tombos das comendas dessas localidades que contêm informações sobre a exploração dos recursos aquíferos e que complementam a investigação sobre esta temática. Nos forais existem referências não apenas a peixes e crustáceos, mas também a engenhos como mós, moinhos e azenhas, definindo taxas e rendas a pagar. Identificam-se atividades dos três setores de produção como a pesca e as salinas, a moagem e o comércio. Será dado destaque ao foral de Castro Marim pela diversidade de informações a respeito dos recursos aquíferos.