Document details

The Appetite Visual Analogy Scale as a support tool in detecting the risk of failure of the persistence of weight loss in patients with obesity undergoing gastroplasty

Author(s): Rodrigues, Geruza Baima de Oliveira ; Lima, Gláucia Posso ; Sampaio, Helena Alves de Carvalho ; Pinto, Francisco José Maia ; Carneiro, Cleide ; Cordeiro, Mariana Dantas ; Carioca, Antônio Augusto Ferreira

Date: 2021

Origin: Oasisbr

Subject(s): Obesity; Hunger; Appetite visual analogy scale; Gastroplasty.; Hambre; Escala de analogía visual del apetito; Obesidad; Gastroplastia.; Escala de analogia visual de apetite; Fome; Obesidade; Gastroplastia.


Description

The aim was to assess whether the appetite Visual Analogy Scale (VAS) can be useful as a tool for preventing unwanted weight gain or reducing the expected weight loss in patients undergoing gastroplasty. This is a longitudinal study, in which thirty patients submitted to gastroplasty, randomly selected, had their appetite measured in the first and third months after the surgery. The appetite VAS used contained data referring to the subjective feeling of hunger, satiety, fullness and desire to eat foods in general or specific (sweet, salty, spicy and greasy). The scale, for each item, has a length of 100mm, with a number from 0 to 10, where the patient himself marks a vertical line at the point where he feels his feeling of appetite for the item evaluated. The data were analyzed using the Student's t test, at the level of 5%. In the first month, there was stability in the sensations related to all items, compatible with the lack of desire to eat each type of food. However, this fact did not occur at three months after surgery, with less fullness and satiety and greater desire to eat specific foods. This fact can translate into a greater quantitative search for these foods, favoring weight gain or reducing the speed of weight loss. It is concluded that the appetite VAS used is a tool that can be useful in monitoring this type of patient, directing the team's strategies for greater effectiveness.

El objetivo fue avaluar si la Escala de Analogía Visual del Apetito (EAV) puede ser útil como herramienta para prevenir el aumento de peso no deseado o reducir la pérdida de peso esperada en pacientes sometidos a gastroplastia. Se trata de un estudio longitudinal, en el que se midió el apetito en treinta pacientes sometidos a gastroplastia, seleccionados aleatoriamente, en el primer y tercer mes después de la cirugía. La EAV del apetito utilizada contenía datos referentes a la sensación subjetiva de hambre, saciedad, plenitud y ganas de ingerir alimentos en general o específicos (dulces, salados, picantes y grasos). La escala, para cada ítem, tiene una longitud de 100 mm, con un número del 0 al 10, donde el propio paciente marca una línea vertical en el punto donde siente su sensación de apetito por el ítem evaluado. Los datos se analizaron mediante la prueba t de Student, al nivel del 5%. En el primer mes, hubo estabilidad en las sensaciones relacionadas con todos los ítems, compatible con la falta de ganas de ingerir cada tipo de alimento. Sin embargo, este hecho no ocurrió a los tres meses de la cirugía, con menor plenitud y saciedad y mayor deseo de ingerir alimentos específicos. Este hecho puede traducirse en una mayor búsqueda cuantitativa de estos alimentos, favoreciendo el aumento de peso o reduciendo la velocidad de la pérdida de peso. Se concluye que la EAV del apetito utilizada es una herramienta que puede ser útil en el seguimiento de este tipo de pacientes, orientando las estrategias del equipo para una mayor efectividad.

Objetivou-se avaliar se a Escala de Analogia Visual (EAV) de Apetite pode ser útil como ferramenta para prevenção de ganho de peso indesejável ou da redução da perda ponderal esperada em pacientes submetidos à gastroplastia. Trata-se de um estudo longitudinal, onde trinta pacientes submetidos à gastroplastia, selecionados aleatoriamente, tiveram seu apetite aferido no primeiro e terceiro mês após a realização da cirurgia. Na EAV de apetite utilizada constavam dados referentes à sensação subjetiva de fome, saciedade, plenitude e desejo de comer alimentos em geral ou específicos (doce, salgado, temperado e gorduroso).  A escala, para cada item, tem o comprimento de 100mm, com numeração de 0 a 10, onde o próprio paciente assinala uma linha vertical no ponto onde considera estar sua sensação de apetite para o item avaliado. Os dados foram analisados através do teste t de Student, ao nível de 5%. No primeiro mês, houve estabilidade das sensações referentes a todos os itens, compatível com ausência de vontade de ingerir cada tipo de alimento. No entanto, este fato não ocorreu aos três meses após a cirurgia, havendo menor plenitude e saciedade e maior desejo de comer alimentos específicos. Este fato pode se traduzir em uma maior busca quantitativa por estes alimentos, favorecendo ganho ponderal ou redução da velocidade de perda ponderal. Conclui-se que a EAV de apetite utilizada é uma ferramenta que pode ser útil no acompanhamento deste tipo de paciente, direcionando as estratégias da equipe para uma maior efetividade.

Document Type Journal article
Language Portuguese
facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
mendeley logo

Related documents

No related documents