Author(s):
Cardoso, Kethylen Barbara Barbosa ; Nascimento, Thiago Pajeú ; Oliveira, Vagne de Melo ; Costa, Romero Marcos Pedrosa Brandão ; Pastrana, Lorenzo ; Batista, Juanize Matias da Silva ; Porto, Ana Lucia Figueiredo
Date: 2022
Origin: Oasisbr
Subject(s): Filamentous Fungus; Coffee Residue; Wheat Bran; Fibrinolytic Enzyme; Collagenase.; Hongo Filamentoso; Residuo de Café; Salvado de Trigo; Enzima Fibrinolítica; Colagenasa.; Resíduo de Café; Enzima Fibrinolítica; Fungo Filamentoso; Farelo de Trigo; Colagenase.
Description
Proteases play a fundamental role in the economy, being present in several industrial sectors. Among the fungi known to produce proteases, the genus Aspergillus stands out. Thus, the objective of this work was to produce proteases from solid state fermentation of Aspergillus ochraceus, purify, characterize and evaluate their potential in the production of collagenolytic and fibrinolytic enzymes. For this, the type and quantity of the substrate and the humidity of the fermentations were evaluated. Subsequently, purification was performed by DEA-Sephadex and Superdex-G75 chromatography in an FPLC system. As well as partial characterization evaluating the optimal pH and temperature of the protease action. It was observed that the best enzyme activity in fermentations with wheat bran as substrate (3g) and 60% moisture, showing protease, collagenolytic and fibrinolytic activity. Greater activity was also observed at pH8 and 50°C. Thus, it was concluded that A. ochraceus has great potential for biotechnological application, highlighting the importance of future evaluations.
Las proteasas juegan un papel fundamental en la economía, estando presente en varios sectores industriales. Entre los hongos que se sabe que producen proteasas, se destaca el género Aspergillus. Así, el objetivo de este trabajo fue producir proteasas a partir de la fermentación en estado sólido de Aspergillus ochraceus, purificar, caracterizar y evaluar su potencial en la producción de enzimas colagenolíticas y fibrinolíticas. Para ello se evaluó el tipo y cantidad de sustrato y la humedad de las fermentaciones. Posteriormente, se realizó la purificación mediante cromatografía DEA-Sephadex y Superdex-G75 en sistema FPLC. Así como la caracterización parcial evaluando el pH y la temperatura óptimos de la acción de la proteasa. Se observó que la mejor actividad enzimática en fermentaciones con salvado de trigo como sustrato (3g) y 60% de humedad, presenta actividad proteasa, colagenolítica y fibrinolítica. También se observó una mayor actividad a pH 8 y 50 ° C. Así, se concluyó que A. ochraceus tiene un gran potencial de aplicación biotecnológica, destacando la importancia de futuras evaluaciones.
Proteases possuem um papel fundamental na economia, estando presentes em diversos setores industriais. Dentre os fungos conhecidos por produzir proteases, destaca-se o gênero Aspergillus. Desta forma, o objetivo deste trabalho foi produzir proteases a partir de fermentação em estado sólido de Aspergillus ochraceus, purificar, caracterizar e avaliar seu potencial na produção de enzima colagenolítica e fibrinolítica. Para isto foram avaliados o tipo e quantidade do substrato e a umidade das fermentações. Posteriormente foi realizada purificação por cromatografia DEA-Sephadex e Superdex-G75 em sistema FPLC. Assim como caracterização parcial avaliando o pH e temperatura ótimos da ação da protease. Foi observada que a melhor atividade da enzima nas fermentações com farelo de trigo como substrato (3g) e 60% de umidade, apresentando atividade proteásica, colagenolítica e fibrinolítica. Também foi observada maior atividade em pH8 e 50°C. Assim, concluísse que A. ochraceus possui grande potencial para aplicação biotecnológica, destacando-se a importância de futuras avaliações.