Author(s):
Araújo, Dinah Alencar Melo ; Moura, Tatiana Victoria Carneiro ; Júnior, Denival Nascimento Vieira ; Neto, Francisco João de Carvalho ; Júnior, José de Siqueira Amorim ; Silva, Ana Roberta Vilarouca da
Date: 2021
Origin: Oasisbr
Subject(s): Hypertension; Risk Factors; Group with Ancestors from the African Continent; Health Status Indicators; Epidemiology; Hipertensão. Fatores de risco. Grupo com ancestrais do continente africano. Afrodescendente.; Saúde; Enfermagem; Saúde coletiva; Hipertensão arterial
Description
Objective: to evaluate factors associated with the development of Arterial Hypertension (AH) among individuals living in a quilombola [peopled with ancestors from the African continent] community. Method: cross-sectional study, carried out with 74 participants. Data were collected by filling out two forms with sociodemographic / socioeconomic and lifestyle questions. Descriptive and inferential statistical analysis was performed. Results: female gender, black race, married, incomplete elementary education and economic class C2 predominated. The presence of AH was self-reported by 37.8%, of these 22.9% were women and 14.9% men. Higher percentages of non-obese, non-smoking, non-alcoholic and practitioners of some type of physical activity were obtained. Regarding dietary habits, the consumption of fruit, vegetables, salads, industrialized spices, processed and ultra-processed foods was observed. Concerning the recommendations on healthy eating, 64.9% stated they had never received guidance and 48.6% did not seek health care. Conclusion: significant percentages were found relating to risk factors for the development of AH.
Objetivo: avaliar os fatores associados ao desenvolvimento da Hipertensão Arterial (HA) em indivíduos residentes de uma comunidade quilombola. Método: estudo transversal, realizado com 74 participantes. Os dados foram coletados por meio do preenchimento de dois formulários, sendo eles: sociodemográfico/socioeconômico e sobre estilo de vida. Realizou-se análise estatística descritiva e inferencial. Resultados: predominou o sexo feminino, raça preta, casados, ensino fundamental incompleto e a classe econômica C2. 37,8% autorreferiu presença da HA, destes, 22,9% eram mulheres e 14,9%, homens. Obteve-se maiores percentuais de não obesos, não tabagistas, não alcoólatras e praticantes de algum tipo de atividade física. Quanto aos hábitos alimentares, observou-se o consumo de frutas, legumes, hortaliças, temperos industrializados, alimentos ultraprocessados e processados. Quanto as recomendações sobre alimentação saudável, 64,9% afirmaram nunca ter recebido orientações e 48,6% não procura o serviço de saúde.