Author(s): Muniz, Evandro Neves ; Silva, Ana Veruska Cruz da ; Junior, Moises Mourão
Date: 2011
Origin: Oasisbr
Author(s): Muniz, Evandro Neves ; Silva, Ana Veruska Cruz da ; Junior, Moises Mourão
Date: 2011
Origin: Oasisbr
Embrapa Roraima has sheep breed Barbados Black Belly (Blackbelly), corn great adaptability to the environment, characterized by prolonged drought corn serious difficulties for forage production. Seldom were given necessary conditions for these animals demonstrate its productive potential, being created almost always broadly. Aiming to verify the weight growth and carcass characteristics of lambs Blackbelly 22 animals (lambs at 7 months) were confined for 60 days. Two diets based on elephant grass (60%) and pigeonpea (40%) and 1.5% of the weight of the animals with isoproteic ration (26% CP) containing corn or rice as an energy source and soybean meal were used as protein source . Weight gain was not different (P> 0.05) between treatments. The different energy sources did not influence (P> 0.05) carcass characteristics of animals, demonstrating that the choice between energy sources should be based on economic factors.
A Embrapa Roraima possui ovinos da raça Barbados Barriga Negra (Blackbelly), corn grande adaptabilidade ao meio ambiente, caracterizado pela estiagem prolongada corn serias dificuldades em relação a produção forrageira. Poucas vezes foram dadas condições necessárias para que estes animais demonstrassem o seu potencial produtivo, sendo criados quase sempre de forma extensiva. Com o objetivo de verificar o crescimento ponderal e as características de carcaça de cordeiros Blackbelly foram confinados 22 animais (cordeiros com 7 meses) durante 60 dias. Foram utilizadas duas dietas baseadas em capim elefante (60%) e guandu (40%) e 1,5% do peso dos animais com ração isoprotéica (26% de PB) contendo milho ou arroz como fonte energética e farelo de soja como fonte protéica. O ganho de peso não foi diferente (P>0,05) entre os tratamentos. As diferentes fontes energéticas não influenciaram (P>0,05) as características da carcaça dos animais, demonstrando que a escolha entre as fontes energéticas deve ser baseada no fator econômico.