Author(s):
Silva, Fernanda Geny Calheiros ; Borges, Arthur Luy Tavares Ferreira ; Oliveira, João Victor Lessa de ; Prata, Ana Paula do Nascimento ; Porto, Isabel Cristina Celerino de Moraes ; Almeida, Carlos Arthur Cardoso de ; Sousa, Jonas dos Santos ; Freitas, Johnnatan Duarte ; Oliveira-Filho, Alfredo Dias de ; Reis, Fernando Minervo Pimentel ; Oliveira, Rinalda Araújo Guerra de ; Silva, Sâmia Andrícia Souza da ; Nascimento, Ticiano Gomes
Date: 2020
Origin: Oasisbr
Subject(s): Plantas medicinais; Nutracêuticos; Atividade antiviral; Imunomoduladores; Antiinflamatórios; Medicinal Plants; Nutraceuticals; Antiviral activity; Immunomodulatory; Anti-inflammatory
Description
The present prospective work of scientific articles related to foods and natural products with anti-Covid activity in databases in order to present a scientific community, to governments and society as main foods, nutraceuticals and medicinal plants as strategies used by countries during the COVID-19 pandemic. A review of articles on food, medicinal plants and biotechnology was carried out in databases of scientific articles such as: CAPES journals, PubMed, Elsevier's Science Direct, Willey on library library, Taylor & Francis Springer-Nature database, BMC, Hindawi, Scielo, ACS - American Chemical Society, Google Scholar, in addition to the Patent Database “The LENS” and “Questel-Orbit”. Foods used in daily life such as garlic, ginger, turmeric, sour orange, vegetables, lactobacilli demonstrate proven anti-virus action. Medicinal plants used by Traditional Chinese, Korean and Indian Medicine also demonstrate anti-Covid activity and used during the coronavirus outbreak. Some medicinal plants, green propolis extract, red propolis extract, royal gelly, polen, honey have also been cited as anti-covid, natural anti-inflammatory and immunomodulatory products.
O presente trabalho prospectou artigos científicos relacionadas à alimentos e produtos naturais com atividade anti-Covid com o intuito de apresentar, à comunidade científica, aos governos e à sociedade, dados sobre as principais estratégias nutracêuticas, biotecnológicas e plantas medicinais utilizadas em alguns países durante o enfrentamento da pandemia COVID-19. A revisão de artigos sobre alimentos, plantas medicinais e produtos biotecnológicos foi realizada nas bases de dados periódicos da CAPES, PubMed, Science Direct, Willey on line library, Springer-Nature, Taylor & Francis, BMC, Hindawi, Scielo, ACS – American Chemical Society, Google acadêmico, “The LENS” e Questel-Orbit. Alimentos de uso frequente como alho, gengibre, cúrcuma, laranja azeda, vegetais e lactobacilos demonstraram ação anti-coronavirus comprovada. Foram descritos usos de plantas medicinais da Medicina tradicional Chinesa, Coreana, Indiana bastante utilizadas durante a pandemia. Algumas plantas medicinais e nutracêuticos como: extrato de própolis verde e extrato de própolis vermelha brasileiras, geleia real, pólen e mel também foram citados como produtos anti-covid, antiinflamatórios naturais e imunomodulatórios.