Detalhes do Documento

Vegetarianism among first-year students from a public university in southern Brazil, 2018

Autor(es): Barros, Karoline Sampaio ; Bierhals, Isabel Oliveira ; Assunção, Maria Cecília Formoso

Data: 2020

Origem: Oasisbr

Assunto(s): Comportamento Alimentar; Dieta Vegetariana; Vegetarianos; Estudantes; Universidades; Estudos Transversais; Feeding Behavior; Diet, Vegetarian; Vegetarians; Students; Universities; Cross-Sectional Studies


Descrição

Objective: To identify the prevalence of vegetarianism and associated factors among students at a public university in southern Brazil. Methods: Cross-sectional study carried out between 2017-2018, including all first-year students from the university. Questionnaire was applied to assess the type of diet (omnivorous or vegetarian). Logistic regression was used to verify associated factors (demographic, socioeconomic, course, health-related behaviors and nutritional status). Results: Of 2,706 eligible individuals, 1,841 were part of the sample. The predominant type of diet was omnivorous (93.6%), followed by ovolactovegetarian (5.4%), strict vegetarian (0.7%), ovovegetarian (0.2%) and lactovegetarian (0.1%). Women (RO=0.58 – 95%CI 0.38;0.89), enrolled in Linguistics, Letters and Arts (RO=2.59 – 95%CI 1.42;4.71) and those in harmful use of alcohol (RO=2.02 – 95%CI 1.34;3.04) were more likely to be vegetarians than men, enrolled in social sciences and without harmful use, respectively. Conclusion: The vegetarian diet was associated with sex, course area and alcohol use.

Objetivo. Analisar a prevalência de vegetarianismo e fatores associados em estudantes de uma universidade pública no sul do Brasil. Métodos. Estudo transversal realizado em 2017-2018, incluindo ingressantes universitários. Questionário foi aplicado para avaliar o tipo de dieta (onívora ou vegetariana). Regressão logística foi utilizada para estimar razões de odds (RO) e intervalos de confiança de 95% (IC95%). Resultados. De 2.706 indivíduos elegíveis, 1.841 fizeram parte da amostra. O tipo de dieta predominante foi a onívora (93,6%), seguida por ovolactovegetariana (5,4%), vegetariana estrita (0,7%), ovovegetariana (0,2%) e lactovegetariana (0,1%). Mulheres (RO=0,58 – IC95%0,38;0,89), ingressantes que referiram uso prejudicial de álcool (RO=2,02 – IC95%1,34;3,04) e matriculados na área de Linguística, Letras e Artes – comparados aos matriculados em Ciências Sociais Aplicadas e Humanas (RO=2,59 – IC95%1,42;4,71) – tiveram maior chance de serem vegetarianos. Conclusão. A dieta vegetariana associou-se ao sexo feminino, uso de álcool e ingresso em cursos de linguística, letras e artes. 

Tipo de Documento Outro
Idioma Português
facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
mendeley logo

Documentos Relacionados

Não existem documentos relacionados.