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Total non-structural carbohydrates contents of Tanzania grass fertilized with different levels of nitrogen - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i4.1144

Autor(es): Pedroso Vantini, Paola ; de Jesus Deléo Rodrigues, Teresinha ; Pessoa da Cruz, Mara Cristina ; de Andrade Rodrigues, Luis Roberto ; Malheiros, Euclides Braga

Data: 2008

Origem: Oasisbr

Assunto(s): amido; fisiologia; nitrogênio; Panicum maximum; 5.04.04.00-8 Pastagem e Forragicultura


Descrição

The experiment was conducted under greenhouse conditions, in Jaboticabal, state of São Paulo, Brazil, to evaluate the contents of total non-structural carbohydrates (TNC) of Tanzania grass, submitted to five levels of N (0, 75, 150, 225 and 300 mg.dm-3 of soil) and evaluated at four periods (20, 30, 40 and 50 days after emergence). The experimental design consisted of a completely randomized block with three replications, in a factorial arrangement of 5 x 4. The plants were cut at soil level and the aerial part of plants were separated from the root system. Contents of starch, soluble carbohydrates (SC) and TNC were evaluated in the aerial part and root system. At the stem basis the contents of starch, SC and TNC increased according to period nitrogen doses and root system

O experimento foi conduzido em casa-de-vegetação, em Jaboticabal, Estado de São Paulo, para avaliar os teores de carboidratos totais não-estruturais (CTNE) do capim-Tanzânia submetido a cinco doses de N (0, 75, 150, 225 e 300 mg.dm-3 de solo) e avaliado em quatro idades (20, 30, 40 e 50 dias após a emergência), em um delineamento experimental em blocos casualizados com três repetições, em um esquema fatorial 5x4. As plantas foram cortadas rente à superfície do solo, separando-se a parte aérea do sistema radicular. Nas amostras da base do colmo e do sistema radicular, foram determinados os teores de amido, carboidratos solúveis e carboidratos totais não-estruturais (CTNE). Com o aumento da idade da planta e doses de nitrogênio, observou-se aumento nos teores de amido, carboidratos solúveis e CTNE na base do colmo, assim como os teores de amido, carboidratos solúveis e CTNE na raiz

Tipo de Documento Artigo científico
Idioma Português
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