Autor(es): Boscolo, Wilson Rogério ; Hayashi, Carmino ; Meurer, Fabio ; Feiden, Aldi ; Wolff, Liu
Data: 2008
Origem: Oasisbr
Assunto(s): carcaça; gordura; nutrição; tilápia do Nilo; 5.04.00.00-2 Zootecnia
Autor(es): Boscolo, Wilson Rogério ; Hayashi, Carmino ; Meurer, Fabio ; Feiden, Aldi ; Wolff, Liu
Data: 2008
Origem: Oasisbr
Assunto(s): carcaça; gordura; nutrição; tilápia do Nilo; 5.04.00.00-2 Zootecnia
The work aimed to analyze the carcass characteristics and performance of Nile tilapias (Oreochromis niloticus L.) cultivated in experimental tanks. A lot of 100 Nile tilapias were used in growth phase with initial weight of 202.46 ± 3.96g. The animals were fed with isoproteics, isoenergetics, isofosforics and isocalcics rations, in way contain her different fat levels (1.90, 3.23, 4.56 and 5.90%) through the addition of soy oil. The performance parameters were not affected (P>0.05) and in the carcass characteristics analyzed lineal increase (P<0.05) was observed in the carcass yield and filet with the increase in the levels of fat inclusion in the ration. It is ended that up to 5.9% of fat in the ration can be used for Nile tilapia in the growth phase without causing damage in the performance and being obtained increase in the carcass yield and filet.
O trabalho objetivou analisar as características de carcaça e desempenho de tilápias do Nilo (Oreochromis niloticus L.) cultivadas em tanques experimentais. Foram utilizadas 100 tilápias em fase de crescimento com peso inicial de 202,46 ± 3,96g. Os animais foram alimentados com rações isoprotéicas, isoenergéticas, isofosfóricas e isocálcicas, de modo a conterem diferentes níveis de gordura (1,90%, 3,23%, 4,56% e 5,90%) através da adição de óleo de soja. Os parâmetros de desempenho não foram afetados (P>0,05) e, nas características de carcaça analisadas, observou-se aumento linear (P<0,05) nos rendimentos de carcaça e filé com o aumento nos níveis de inclusão de gordura na ração. Conclui-se que se pode utilizar 5,9% de gordura na ração para tilápias do Nilo na fase de crescimento sem causar prejuízo no desempenho e obtendo-se aumento no rendimento de carcaça e filé.