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Food Tourism, an exploratory study in the Portuguese context

Autor(es): Mendes, Teresa ; Liberato, Pedro ; Liberato, Dália Filipa ; Barreira, Hugo

Data: 2021

Origem: Revista Turismo & Desenvolvimento


Descrição

Gastronomy and Wines has been a premium food tourism product of the national destination management organization (Tourism of Portugal) since its first National Strategic Plan for Tourism, to the present one with growing visibility and food awards. However, international research points out the emergent need to have in-depth knowledge of this industry, namely on the numerous given denominations and its potential segmentations on the food tourist demand. The main objective of this study is to clarify the nomination for this tourism sector in Portugal and to identify potential food tourism demand segmentations, paired up with the restaurant industry. To this, and due to the present pandemics, an innovative exploratory methodology was created for a food expert focus group, adapted to an online format, using visual stimuli and a computer-assisted qualitative data analysis software. The findings show that, although there was not a general agreeance in the renaming of the tourist food related activities, there was a consensus in the proposed four restaurant typologies and its hypothetical tourist demand segmentation, as presented on intermediate results section. Also, emerged the need for future research on the main food tourist demand markets in Portugal, thus being presented in the last section of this study a structured proposal for the coming research.   Keywords| Food tourism in Portugal, food tourism demand, food tourism market segmentation, tourist restaurant industry, gastronomy tourism

Gastronomia e Vinhos tem sido um produto premium da entidade nacional de gestão do destino turístico Portugal (Turismo de Portugal), desde o primeiro Plano Estratégico Nacional para o Turismo, até à atualidade, com crescente visibilidade e prémios na área alimentar. Não obstante, a investigação internacional aponta para a necessidade emergente de um conhecimento especializado desta indústria, nomeadamente das suas variadas denominações e potenciais segmentos de procura turística alimentar. O objetivo principal deste estudo consiste em clarificar a nomeação atribuída a este setor turístico em Portugal, e identificar potenciais segmentos na sua respetiva procura turística, emparelhados com a restauração. Desta forma, e devido à atual situação de pandemia, foi criada uma metodologia exploratória inovadora para um grupo focal de especialistas da área alimentar, adaptada a um formato online, recorrendo a estímulos visuais, e ao processamento da análise qualitativa de dados através de um software especializado. Os resultados demonstram que, apesar de não haver consenso relativamente à renomeação das atividades turísticas relacionadas com a alimentação, houve uma aprovação no que concerne às quatro tipologias de restauração propostas, bem como os seus hipotéticos segmentos de procura turística, como apresentado na secção de resultados intermédios. Comprovou-se igualmente a necessidade de dar continuidade a esta análise sobre os principais mercados de procura turística alimentar em Portugal, sendo assim apresentada uma proposta de investigação na última secção, a desenvolver no futuro. Palavras-Chave| Turismo alimentar em Portugal, procura turística alimentar, segmentação no mercado turístico alimentar, restauração no turismo, turismo gastronómico

Tipo de Documento Artigo científico
Idioma Inglês
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