Autor(es): Moura, Andreia Filipa Antunes ; Costa, Vânia ; Devile, Eugénia ; Camões, Henrique ; Maia, Beatriz ; Melo, Carla
Data: 2024
Origem: Revista Turismo & Desenvolvimento
Autor(es): Moura, Andreia Filipa Antunes ; Costa, Vânia ; Devile, Eugénia ; Camões, Henrique ; Maia, Beatriz ; Melo, Carla
Data: 2024
Origem: Revista Turismo & Desenvolvimento
The purpose of this research is to examine the scientific production and international trends and recommendations on circular economy, gastronomy, and sustainability concepts. A bibliometric analysis was carried out in the SCOPUS and Web of Science (WOS) databases, and the extracted results considered relevant were processed in the VOSviewer software. In a total of four hundred articles considered, Italian, Spanish and American authors are responsible for most of the research carried out. There has been a growing evolution in scientific production on the circular economy, sustainability and gastronomy concepts in the last decade, due to the contribution of three hundred authors to the theme, and the main agencies that financially support research are of European origin. These results help to systematize the characteristics of the scientific literature produced on the relationship between the circular economy and gastronomy and its sustainable and sector-enhancing nature. And, also, raise awareness to the importance of circular practices in the restaurant sector and serve as a guideline for entrepreneurs and managers in choosing more sustainable and eco-efficient operating alternatives. It is the first study that addresses the intersection of topics related to the circular economy and local gastronomy as a contribution to a more sustainable restaurant sector.
El objetivo de esta investigación es examinar la producción científica y las tendencias y recomendaciones internacionales sobre los conceptos de economía circular, gastronomía y sostenibilidad. Se realizó un análisis bibliométrico en las bases de datos SCOPUS y Web of Science (WOS), y los resultados extraídos considerados relevantes se procesaron en el software VOSviewer. En un total de cuatrocientos artículos considerados, autores italianos, españoles y estadounidenses son responsables de la mayoría de las investigaciones realizadas. En la última década se ha producido una evolución creciente en la producción científica sobre los conceptos de economía circular, sostenibilidad y gastronomía, debido a la contribución de trescientos autores al tema, y las principales agencias que apoyan financieramente la investigación son de origen europeo. Estos resultados ayudan a sistematizar las características de la literatura científica producida sobre la relación entre economía circular y gastronomía y su carácter sostenible y potenciador del sector. Y, también, sensibilizar sobre la importancia de las prácticas circulares en el sector de la restauración y servir de guía a empresarios y gestores en la elección de alternativas de funcionamiento más sostenibles y ecoeficientes. Se trata del primer estudio que aborda la intersección de temas relacionados con la economía circular y la gastronomía local como contribución a un sector de la restauración más sostenible.
O objetivo desta investigação é examinar a produção científica, bem como as tendências e recomendações internacionais sobre economia circular, gastronomia e sustentabilidade. Foi realizada uma análise bibliométrica nas bases de dados SCOPUS e Web of Science (WOS), e os resultados extraídos considerados relevantes foram processados no software VOSviewer. Num total de quatrocentos artigos considerados, autores italianos, espanhóis e americanos são responsáveis pela maior parte da investigação efetuada. Verifica-se uma evolução crescente na produção científica sobre os conceitos de economia circular, sustentabilidade e gastronomia na última década, com o contributo de trezentos estudos sobre o tema, sendo que as principais agências que apoiam financeiramente esta investigação são europeias. Estes resultados ajudam a sistematizar as características da literatura científica produzida sobre a relação entre a economia circular e a gastronomia e o seu carácter sustentável e potenciador. E, ainda, a sensibilizar para a importância das práticas circulares no sector da restauração e a servir de orientação para empreendedores e gestores na escolha de alternativas operacionais mais sustentáveis e eco-eficientes. É o primeiro estudo que aborda a intersecção de temas relacionados com a economia circular e a gastronomia local como contributo para uma restauração mais sustentável.