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Carcass characteristics and meat quality of Nellore females reared in an intensive system using progesterone ear implant

Author(s): Ferro, Rafael Alves da Costa ; Franca, Aldi Fernandes de Souza ; Arnhold, Emmanuel ; Bueno, Cláudia Peixoto ; Ferro, Diogo Alves da Costa ; Santos, Aracele Pinheiro Pales ; Santos, Klayto José Gonçalves ; Miyagi, Eliane Sayuri

Date: 2016

Origin: Oasisbr

Subject(s): Feedlot; Hormone; Performance; Zebu.; Confinamento; Desempenho; Hormônio; Zebuíno.


Description

This study was carried out to evaluate the influence of a synthetic progesterone ear implant on weight gain and meat quality of Nellore heifers. Twenty-eight Nellore heifers with an average initial weight of 240.9 kg were used in this experiment. All heifers received the same dietary management, in an intensive rearing system, with mineral salt and water ad libitum. Heifers were distributed, in a completely randomized design, into two treatments (with and without progesterone ear implant) with seven replications, in 14 stalls. Analysis of variance was performed, and, for non-parametric variables, the Kruskal-Wallis test was applied. Parameters referring to the meat quantitative and qualitative characteristics, represented by the weight and yield of the carcass, conformation, marbling, color, meat texture, carcass morphometric measurements, longissimus dorsi muscle area, and fat thickness, were not affected by the progesterone hormone. The use of the progesterone ear implant did not change the carcass physical characteristics or the meat quality characteristics.

Este trabalho foi realizado para avaliar a influência do implante auricular de progesterona sintética sobre ganho de peso e na qualidade de carne de novilhas Nelore. Foram utilizadas 28 novilhas Nelore com peso inicial médio de 240,9 kg. Todas as novilhas receberam o mesmo manejo alimentar, em sistema intensivo de criação, com sal mineral e água ad libitum. Foram distribuídas em delineamento inteiramente casualizado, com dois tratamentos (com e sem implante auricular de progesterona) e sete repetições, em 14 baias, com a realização de análise de variância e para as variáveis não paramétricas foi realizado o teste de Kruskal-Wallis. Os parâmetros referentes às características quantitativas e qualitativas da carcaça e da carne, representados pelo peso e rendimento da carcaça, conformação, marmoreio, coloração, textura da carne, medidas morfométricas da carcaça, área do músculo Longissimus dorsi e espessura de gordura não foram afetados pelo hormônio progesterona. A utilização do implante auricular de progesterona, não alterou as características físicas da carcaça e a qualidade da carne.

Document Type Journal article
Language English
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