Document details

Encontro com encontro

Author(s): Correia, Liliana Neto

Date: 2018

Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.22/11899

Origin: Repositório Científico do Instituto Politécnico do Porto

Subject(s): Atenção plena; “Meditação do Chocolate”; Olfacto; Paladar; Sensação; Percepção; Linguagem corporal; Improvisação; Consciência corporal; Mindfulness; “Chocolate Meditation”; Smell; Taste; Sensation; Perception; Body language; Improvisation; Body conscience


Description

A presente monografia é parte constituinte do meu Projecto Final de Mestrado em Artes Cénicas, especialização em Interpretação e Direcção Artística, da ESMAE, cujo título é Encontro com Encontro, que resulta num convite à reflexão sobre o estar em atenção plena. Este projecto surgiu no seguimento da criação que desenvolvi durante a Pós-Graduação em Dança Contemporânea – “DeslocadaMente” (2017) cujo principal foco incidia no movimento automático. A partir deste trabalho senti agora a necessidade de me focar em algo mais ligado à consciência e às sensações dadas pelos sentidos num estado de “atenção plena”, mais especificamente o olfacto e o paladar, pelo facto de se mostrarem os sentidos menos dominantes no meu dia-a-dia. No desenrolar desta criação, o método da “meditação do chocolate” foi o meu grande aliado, onde as primeiras percepções dadas por cada um dos sentidos relativamente ao chocolate, foram o principal input no desenvolvimento da materialidade do movimento, tal como a consciência corporal e a improvisação, que também foram metodologias indispensáveis na chegada ao resultado final - um solo em dança contemporânea guiado pelos sentidos.

The following monograph is part of my Master’s Final Project in Scenic Arts, a specialized degree in Performance and Artistic Direction, in ESMAE. Encontro com Encontro (Meeting with Meeting) is the title of the project and invites the audience to reflect upon the sensation of mindfulness. This project came up as a follow-up to my previous performance which was developed in the Post-Graduate Contemporary Dance course – “DeslocadaMente” (2017), which focused on the automatic movement. For this project, I felt the need to focus on something related to conscience and the sensations given to us by the 5 senses, especially the smell and the taste. Since these two senses are the least dominant in our everyday life, I decided to explore the sensations given by it in a state of “mindfulness”. Furthermore, the “chocolate meditation” method was my greatest support in the development of this project because the perceptions given by each sense through chocolate were the first step to develop the body movements. Also, the body conscience and improvisation methods were crucial to achieve the final outcome – a contemporary solo dance guided by the senses.

Document Type Master thesis
Language Portuguese
Advisor(s) Oliveira, Cláudia Marisa Silva de
Contributor(s) Repositório Científico do Instituto Politécnico do Porto
facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
mendeley logo

Related documents

No related documents