Author(s):
Peres, Tatiana Geisel
Date: 2009
Persistent ID: http://hdl.handle.net/10071/1679
Origin: Repositório ISCTE
Subject(s): Franchising; Empreendedorismo; Fast-food; Risco; Inovação; Proactividade; Recompensas financeiras e pessoais; Entrepreneurship; Risk; Innovation; Proactivity; Financial and personal rewards
Description
A presente dissertação é um estudo de caso e investiga a aplicação e a importância do empreendedorismo dentro de uma rede de franchising, especificamente no setor de fast-food. No referencial teórico são apresentadas as definições e características do empreendedorismo e do franchising, bem como as semelhanças, diferenças e conflitos entre estes dois temas, e as possíveis formas de solução. Em seguida, são apresentados os resultados de uma pesquisa de campo realizada junto aos franqueados e franqueador da rede, onde se procura identificar o nível de empreendedorismo existente dentre os franqueados e o incentivo a ações empreendedoras por parte do franqueador. Por fim, recomendações são apresentadas.
The present dissertation is a case study and investigates the application and importance of entrepreneurship in a franchising chain, specifically in the fast-food industry. In the theoretical references, definitions and characteristics of entrepreneurship and franchising, as well as conformities, differences and conflicts between both topics, and possible solutions are discussed. Next, the results of a field research conducted with the franchisees and franchisor of the chain are presented. The field research aims at identifying the level of entrepreneurship existent among the franchisees and the incentives to entrepreneurial actions from the franchisor’s side. Finally, recommendations are presented.