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Effect of white tea consumption on the heart of type 2 diabetic rats

Author(s): Teixeira, Nelson Augusto Ferreira

Date: 2013

Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.6/1624

Origin: uBibliorum

Subject(s): Diabetes mellitus; Stress oxidativo; Plantas medicinais - Camellia sinensis; Plantas medicinais - Chá branco; Doença cardiovascular


Description

According to the World Health Organization (WHO), diabetes mellitus (DM) is the ninth leading cause of death worldwide, and 80% of those deaths are due to cardiovascular disease. The heart functions as a pump with a continuous need for energy and therefore is very susceptible to metabolic and/or oxidative alterations. It is well known that DM induces important metabolic alterations that result in increased oxidative stress (OS). Many medicinal plants are used worldwide to counteract the deleterious effects of DM. Although it is a fact that some harmful characteristics of DM are indeed ameliorated, the mechanisms by which medicinal plants improve the body response to this disease remain unknown. In the last few years, scientific studies concerning the effect of tea consumption, one of the most consumed beverages in the world, significantly increased. There are several works reporting that tea consumption may improve heart function in diabetic individuals. However, much of these studies are focused in green tea (GT) and most of the mechanisms of tea action remain unknown. Herein, we hypothesized that the consumption of the less studied tea, the white tea (WTEA), improves the heart functioning of diabetic individuals. To test our hypothesis, we used a STZ-induced Type 2 diabetes (T2D) rat model. The animals were divided in 3 groups: control, STZ-induced T2D (STZ) and WTEA drinking STZ-induced T2D rats (STZ+WTEA). Before sacrifice, the animals were subjected to a glucose tolerance and insulin sensitivity tests. Heart lipid peroxidation and protein oxidation were determined. Glucose, lactate, alanine and acetate contents in the hearts were quantified. mRNA expression levels of glucose transporter-1 (GLUT1), lactate dehydrogenase (LDH) and monocarboxylate transporter 4 (MCT4) were also determined, as well as LDH activity, in the heart. Our results show that WTEA consumption restored insulin sensitivity and glucose tolerance in STZ-induced T2D rats. Besides, WTEA consumption restored lipid peroxidation to control values and decreased protein oxidation in hearts from STZ-induced T2D rats. Finally, STZ-induced T2D rats presented an impaired glycolysis that appears to be ameliorated by WTEA consumption. In these processes, regulation of GLUT1 and LDH activity proved to be essential in the protective effect shown by WTEA consumption. More studies are needed to confirm the beneficial effects of WTEA consumption but our results provide clear evidence that WTEA ingestion can be a good, safe and inexpensive strategy to decrease the deleterious effects of T2D to the heart.

De acordo com a Organização Mundial de Saúde (WHO), a diabetes mellitus (DM) é a nona causa de morte a nível mundial e cerca de 80% destas mortes são devido a doenças cardiovasculares. O coração funciona como uma bomba e tem uma necessidade contínua de energia, sendo muito susceptível a alterações metabólicas e/ou oxidativas. É bem conhecido que a DM é responsável por alterações metabólicas importantes que resultam num aumento de stress oxidativo (OS). Muitas plantas medicinais são usadas por todo o mundo para contrariar os efeitos deletérios da DM. De facto, alguns efeitos prejudiciais da DM são prevenidos pelo uso dessas plantas, mas os mecanismos pelos quais essa prevenção ocorre, permanecem desconhecidos. Nos últimos anos tem-se assistido a um aumento significativo de estudos científicos baseados no consumo de chá, uma das bebidas mais consumidas no mundo. Existem vários estudos que demonstram que o consumo de chá pode melhorar a função cardíaca de indivíduos diabéticos. No entanto, a maioria destes estudos está focada no chá verde (GT) e os mecanismos de acção do chá permanecem desconhecidos. Neste trabalho colocámos a hipótese de que o consumo de chá branco (WTEA), que é o chá menos estudado, poderia melhorar o funcionamento do coração de ratos diabéticos. Para testar a nossa hipótese usámos um modelo de rato para a diabetes tipo 2 (T2D). Os animais foram divididos em 3 grupos: grupo controlo, grupo T2D induzido por estreptozotocina (STZ) e grupo T2D induzido por STZ ao qual foi administrado chá branco (STZ+WTEA). Antes do sacrifício, os animais foram sujeitos aos testes de tolerância à glucose e resistência à insulina. Após recolha do tecido cardíaco, os níveis de peroxidação lipídica e de oxidação proteica foram determinados. O conteúdo de glicose, lactato, alanina e acetato nos corações foi quantificado. Os níveis de mRNA do transportador de glicose 1 (GLUT1), lactato desidrogenase (LDH) e transportador de monocarboxilatos 4 (MCT4) foram igualmente determinados, assim como a actividade da LDH. Os resultados obtidos demonstram que o consumo regular de WTEA permitiu a recuperação da sensitividade à insulina e da tolerância à glicose nos ratos T2D. Além disso, preveniu a peroxidação lipídica e diminuiu a oxidação proteica nos corações de ratos T2D. Esses ratos apresentaram distúrbios severos no processo glicolítico que foram normalizados pelo consumo de WTEA. Para isso contribuiu um efeito importante na regulação da expressão do GLUT1 e na actividade da LDH. Mais estudos são necessários para confirmar os efeitos benéficos do consumo regular de WTEA mas os nossos resultados demonstram que a ingestão de chá branco pode ser uma boa estratégia para diminuir os efeitos nefastos da T2D na função cardíaca.

Document Type Master thesis
Language English
Advisor(s) Silva, Branca Maria Cardoso Monteiro da; Alves, Marco Aurélio Gouveia
Contributor(s) uBibliorum
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