Author(s):
Firmino, Catarina Filipa Fernandes
Date: 2015
Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.5/10139
Origin: Repositório da UTL
Subject(s): Part-time empreendedores; Start-ups; Característcas dos fundadores; Part-time entrepreneurship; Founders' characteristics
Description
Mestrado em Finanças
Empreendedorismo a tempo parcial é frequentemente considerado como sendo o primeiro passo para ingressar no empreendedorismo a tempo integral. Este estudo tem como objetivo investigar quais os determinantes que sustentam a transição mencionada. Para a realização deste estudo recorremos a uma base de dados portuguesa, Quadros de Pessoal Os empreendedores portugueses que transitam a sua actividade empresarial em tempo parcial para tempo integral são predominantemente homens com idades entre os 50 e 60 anos. A transição para uma actividade em tempo integral é mais passivel de ocorrer em indivíduos com maior educação e sem experiencia prévia na indústria. Em relação às características das empresas, podemos afirmar que quanto maior o tamanho da empresa no momento da sua fundação, maior será também, a probabilidade de a mesma empresa transitar de uma actividade parcial para uma actividade em tempo integral.
Part-time entrepreneurship is often considered to be the first step to full-time entrepreneurship. This study investigates the reasons and characteristics that lead part-time entrepreneurs to transitions into full-time entrepreneurship. To sustain this research, we ran through a matched employer-employee Portuguese database. Part-time entrepreneurs who transition to full-time are predominantly men individuals with ages between 50 to 65 years. The transition into full-time entrepreneurship is more likely to occur for high educated individuals with no previous industry experience. Additionally individual with a lower tenure and higher hours worked are more likely to move into full-time entrepreneurship. In regard to the ventures' characteristics, we find that, the larger ventures' size at its foundation, the higher is the likelihood of transition into full-time entrepreneurship.