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Burden of disease of four foodborne pathogens : a harmonized approach in Denmark

Author(s): Pessoa, Joana Catarina Cardoso

Date: 2018

Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.5/14908

Origin: Repositório da UTL

Subject(s): Burden of illness; Burden of disease; DALYs; Y. enterocolitica; Campylobacter; Salmonella; VTEC; Peso de doença; Peso Global de Doença


Description

Dissertação de Mestrado Integrado em Medicina Veterinária

Consumption of contaminated food products and exposure to a variety of health hazards can lead to a wide spectrum of foodborne diseases (FBD). The true impact of these diseases is still unknown worldwide. Burden of illness (BoI) and burden of disease (BoD) studies can be developed in order to help decision makers implement intervention and control measures to improve food safety systems. This thesis describes an integrated model to estimate the public health impact of four zoonotic foodborne pathogens in Denmark in 2016 – Campylobacter spp., Salmonella spp., Yersinia enterocolitica and verocytotoxin-producing Escherichia coli (VTEC). The applied model consisted of two general components: a BoI study, which was applied to estimate total incidence of these pathogens in the Danish population, accounting for underdiagnosis and under-reporting; and a BoD study, which built on the first and estimated disease burden in terms of the disability adjusted life year metric (DALYs). It also describes the model developed to estimate the BoD of yersiniosis – the first developed in Denmark and in Europe. Total incidence estimates point to 66,202 cases of illness, with Campylobacter contributing the most (51,225 cases), and Yersinia the least (1,860 cases). The total BoD is 2,290 DALYs. Ranking in first place with the highest burden is campylobacteriosis, followed by salmonellosis, yersiniosis and VTEC infections, with 30, 8, 1 and 0.8 DALYs per 100,000 inhabitants, respectively. Gastroenteritis was the sequela which born the highest burden, when compared to long-term sequelea. Total incidence estimates for all four pathogens show that children under five years old have the highest incidence when compared to other age groups, while BoD estimates regarding Campylobacter and Salmonella show the highest burden on elderly people, which can be explained by the high number of fatal cases estimated for that age group. Still, those two diseases have a considerable high burden on young children, as does yersiniosis and VTEC infections. Differences in methodological approach used to estimate total incidence and the BoD makes comparison among countries difficult. The burden of these preventable diseases is still considerable, even in developed countries like Denmark. Understanding the contribution of each cause to the burden of FBD and incorporating estimates into policy development worldwide will enable efficient and effective interventions and improvements throughout all the food chain.

RESUMO - Impacto na saúde pública de quatro agentes patogénicos de origem alimentar: uma abordagem harmonizada na Dinamarca - O consumo de alimentos contaminados e a exposição a fatores de risco pode causar um alargado espectro de doenças de origem alimentar. O verdadeiro impacto destas doenças é ainda desconhecido. Estudos de burden of illness (BoI) e burden of disease (BoD) podem ser desenvolvidos, facilitando a implementação de medidas de intervenção e controlo por parte das autoridades, com o intuito de melhorar os sistemas de segurança dos alimentos. Esta tese descreve um modelo integrado para estimar o impacto na saúde pública de quatro agentes zoonóticos transmitidos por alimentos – Campylobacter spp., Salmonella spp., Yersinia enterocolitica e Escherichia coli verocitotoxinogénica (VTEC). O modelo aplicado é composto por duas componentes: um estudo de BoI para estimar a incidência total destes agentes patogénicos na população dinamarquesa, tendo em conta o grau de sub-diagnóstico e sub-notificação; e um estudo de BoD que contabiliza o impacto destas doenças utilizando uma medida universal designada: disability adjusted life year (DALYs). Também está descrito o modelo concebido para estimar o impacto da yersiniose – o primeiro a ser desenvolvido quer na Dinamarca, quer na Europa. A incidência total estimada aponta para 66,202 casos de doença; com Campylobacter dando um maior contributo (51,225 casos) e Yersinia o menor (1,860 casos). A totalidade do impacto destas quatro doenças foi de 2,290 DALYs. O maior impacto na saúde pública é causado por campilobacteriose, seguida de salmonelose, yersiniose e infeções por VTEC, com 30, 8, 1 e 0.8 DALYs por 100,000 habitantes, respetivamente. A gastroenterite foi a sequela com maior impacto, quando comparada com sequelas de longa duração. As estimativas de incidência total para os quatro agentes patogénicos mostram que crianças com menos de cinco anos têm uma maior incidência, comparando com outras faixas etárias, enquanto as estimativas de BoD para Campylobacter e Salmonella mostram um maior impacto em idosos. Ainda assim, essas duas doenças têm um considerável impacto em crianças, como o têm a yersiniose e as infeções VTEC. As diferenças na abordagem metodológica utilizada para estimar a incidência total e o BoD dificultam a comparação entre países. O impacto dessas doenças evitáveis é ainda considerável, mesmo em países desenvolvidos como a Dinamarca. Compreender a contribuição de cada causa para o peso das doenças transmitidas por alimentos e incorporar estimativas no desenvolvimento de políticas em todo o mundo permitirá intervenções e melhorias eficientes e efetivas em toda a cadeia alimentar.

Document Type Master thesis
Language English
Advisor(s) Pires, Sara Neves da Costa Monteiro; Nunes, Telmo Renato Landeiro Raposo Pina
Contributor(s) Repositório da Universidade de Lisboa
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