Document details

Inulina como agente encapsulante de compostos bioactivos

Author(s): Barreiros, Andreia Cristina Black Viegas

Date: 2009

Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.5/1895

Origin: Repositório da UTL

Subject(s): inulin; fructo-oligosaccharides; encapsulation; essential oregano oil; spray-drying; freeze-drying; inulina; encapsulamento; óleo essencial de oregão; atomização; liofilização


Description

Inulin and fructo-oligosaccharides are prebiotic compounds and, for that reason, the growing interest in these natural constituents has been increasing in the last decade, raising the attention of food industry. On the other hand, their properties, namely the ability of capsule formation, allow their use as encapsulation material. This thesis was to study inulin as an encapsulating matrix of bioactive compounds, for what there were used drying processes by spray-drying and freeze-drying. The tests done have shown that the atomization process is the most efficient in the formation of inulin capsules. The size of the particles formed, ranged between 3 and 5 μm, and it was observed that their size decreases as the polymerization degree increases. So, to optimize the particles’ size and other characteristics, there were tested different drying conditions, and so it was done an inulin matrix. The concentration of soluble solids and the drying temperature were the studied variables. Trough the response surface methodology, it was verified that both variables have influence on the particles’ size, although the solids concentration showed a bigger influence. The encapsulation of oregano oil has showed that inulin is an effective encapsulating agent.-------------------------------------A inulina e os FOS são compostos prebióticos, e deste modo o crescente interesse nestes constituintes naturais tem aumentado na última década, e suscitado a atenção por parte da indústria alimentar. Por outro lado, as suas propriedades, nomeadamente a capacidade de formação de cápsulas, permite a sua utilização como agente encapsulante. A presente dissertação pretendeu estudar a inulina, como matriz encapsulante de compostos bioactivos, para o que se recorreu a processos de secagem por liofilização e atomização. Os ensaios efectuados mostraram que o processo de atomização é o mais eficaz na formação de cápsulas de inulina. O diâmetro médio das partículas formadas variou entre 3 e 5 μm, e observou-se que o diâmetro diminui à medida que o grau de polimerização aumenta. De forma a optimizar o diâmetro e outras características das partículas, foram testadas diferentes condições de secagem, elaborando-se uma matriz de inulina. A concentração de sólidos solúveis e a temperatura de secagem foram as variáveis estudadas. Através da metodologia de superfície de resposta, verificou-se que ambas as variáveis têm influência sob o diâmetro de partícula, mas a concentração de sólidos apresentou uma maior influência. O encapsulamento do óleo de orégão comprovou que a inulina é um eficiente agente encapsulante.

Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia

Document Type Master thesis
Language Portuguese
Advisor(s) Januário, Maria Isabel Nunes; Barros, Sara Beirão da Costa Teixeira
Contributor(s) Barreiros, Andreia Cristina Black Viegas
facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
mendeley logo

Related documents

No related documents