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Otimização das condições de cultivo da levedura Rhodosporidium toruloides NCYC 921 para produção de lípidos carotenóides em frascos agitados

Autor(es): Silva, Corália Isabel Sepúlveda

Data: 2015

Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/10400.5/8522

Origem: Repositório da UTL

Assunto(s): Rhodosporidium toruloides; culture conditions; carotenoids; fatty acids


Descrição

Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia

The microbial production of lipids and carotenoids is influenced by the experimental culture conditions, such as the initial pH of the medium, the temperature and the agitation. In this work we study the influence of pH, temperature and agitation on the production of fatty acids and carotenoids by the yeast Rhodosporidium toruloides NCYC 921, cultivated in shake flasks. The maximum production of carotenoids (3,66 μg.L-1.h-1) occurred at pH 4,5; temperature 30ºC and 150 rpm agitation. The maximum production of fatty acids was obtained at pH 4,0 (0,02g.L-1.h-1), at a temperature of 30ºC (0,01g.L-1.h-1) and 120 rpm agitation (0,01 g.L-1.h-1). The optimization of culture conditions allowed for producing biodiesel and carotenoids more profitably

Este trabalho foi financiado por Fundos FEDER através do Programa Operacional Factores de Competitividade- COMPETE e por Fundos Nacionais através da FCT- Fundação para a Ciência e a Tecnologia, âmbito do projecto CAROFUEL PTDC/AAC-AMB/116534/2010 “NOVO PROCESSO DE PRODUÇÃO SUSTENTÁVEL DE BIODIESEL: A BIOREFINARIA DA LEVEDURA RHODOTORULA GLUTINIS COMO FONTE DE BIODIESEL, BIOGÁS E CAROTENÓIDES

Tipo de Documento Dissertação de mestrado
Idioma Português
Orientador(es) Silva, Maria Teresa Lopes da; Martins, Maria Luísa Louro
Contribuidor(es) Repositório da Universidade de Lisboa
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