Autor(es): Silva, Corália Isabel Sepúlveda
Data: 2015
Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/10400.5/8522
Origem: Repositório da UTL
Assunto(s): Rhodosporidium toruloides; culture conditions; carotenoids; fatty acids
Autor(es): Silva, Corália Isabel Sepúlveda
Data: 2015
Identificador Persistente: http://hdl.handle.net/10400.5/8522
Origem: Repositório da UTL
Assunto(s): Rhodosporidium toruloides; culture conditions; carotenoids; fatty acids
Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
The microbial production of lipids and carotenoids is influenced by the experimental culture conditions, such as the initial pH of the medium, the temperature and the agitation. In this work we study the influence of pH, temperature and agitation on the production of fatty acids and carotenoids by the yeast Rhodosporidium toruloides NCYC 921, cultivated in shake flasks. The maximum production of carotenoids (3,66 μg.L-1.h-1) occurred at pH 4,5; temperature 30ºC and 150 rpm agitation. The maximum production of fatty acids was obtained at pH 4,0 (0,02g.L-1.h-1), at a temperature of 30ºC (0,01g.L-1.h-1) and 120 rpm agitation (0,01 g.L-1.h-1). The optimization of culture conditions allowed for producing biodiesel and carotenoids more profitably
Este trabalho foi financiado por Fundos FEDER através do Programa Operacional Factores de Competitividade- COMPETE e por Fundos Nacionais através da FCT- Fundação para a Ciência e a Tecnologia, âmbito do projecto CAROFUEL PTDC/AAC-AMB/116534/2010 “NOVO PROCESSO DE PRODUÇÃO SUSTENTÁVEL DE BIODIESEL: A BIOREFINARIA DA LEVEDURA RHODOTORULA GLUTINIS COMO FONTE DE BIODIESEL, BIOGÁS E CAROTENÓIDES