It was analyzed, from the perspective of the manager and health professionals, a methodological proposal for working in groups to promote adequate and healthy eating (Promoção da Alimentação Adequada e Saudável – PAAS, in portuguese) in Primary Health Care based on Paulo Freire's framework. This is a qualitative study, in which interviews were conducted using a semi-structured script and, later, transcribed and...
Introdução: A hipertensão arterial (HA) é um importante problema de saúde pública devido à sua alta magnitude e por constituir o mais relevante fator de risco para doenças cardiovasculares (DCV), principal causa de morbimortalidade em todo o mundo. Estima-se que o consumo alimentar não saudável constitui um dos determinantes mais importantes para o aumento da pressão arterial (PA) e desenvolvimento da HA. Esta ...
Objective: to compare the knowledge of basic education students about first aid before and after an educational intervention on the subject. Method: quasi-experimental study, conducted with 67 eighth-grade students of a public school, during 2015, in a city of Minas Gerais. Pre- and post-test instruments were applied for data collection, which were later compiled in Epi InfoTM software version 7 and analyzed by...
Os movimentos de reforma sanitária e psiquiátrica ocorridos na segunda metade do século XX no Brasil impulsionaram mudanças no pensar e no fazer das práticas em saúde mental. Desde então, a Enfermagem passou a ter o desafio quotidiano, nos serviços, de superar suas dificuldades na assistência aos usuários portadores de transtornos mentais oriundas da visão social da loucura e cristalizada pelos estigmas sociais...