In this work, the objective was to learn the life cycle of D. kuriphilus and the diversity of native parasitoids in the northern region of Portugal between 2017 and 2019. The places studied belonged to the regions of Entre-Douro-e-Minho, Beira Interior, and Tr & aacute;s-os-Montes. To achieve the proposed objectives, buds were collected for egg and larva observation, galls were collected for larva, pupa, and ad...
Understanding and accurately predicting stomatal conductance in almond orchards is critical for effective water-management strategies, especially under challenging climatic conditions. In this study, machine-learning (ML) regression models trained on multispectral (MSP) and thermal infrared (TIR) data acquired from unmanned aerial vehicles (UAVs) are used to address this challenge. Through an analysis of spectr...
Almonds are becoming a central element in the gastronomic and food industry worldwide. Over the last few years, almond production has increased globally. Portugal has become the third most important producer in Europe, where this increasing trend is particularly evident. However, the susceptibility of almond trees to changing climatic conditions presents substantial risks, encompassing yield reduction and quali...
Almond cultivation is of great socio-economic importance worldwide. With the demand for almonds steadily increasing due to their nutritional value and versatility, optimizing the management of almond orchards becomes crucial to promote sustainable agriculture and ensure food security. The present systematic literature review, conducted according to the PRISMA protocol, is devoted to the applications of remote s...
A nogueira, Juglans regia L., adquiriu uma crescente importância a nível nacional e internacional. Em Portugal, a área da cultura e a produção duplicou na última década, com uma produção de 13340 toneladas de noz colhidas em 2021. O bichado, Cydia pomonella L., é considerado uma praga-chave da nogueira. Após a eclosão, as lagartas do bichado procuram os frutos para se alimentar. Caso não sejam tomadas medidas d...
A produção de amêndoa é uma atividade economicamente importante em Portugal onde tanto a superfície como a produção apresentaram um aumento significativo na última década. A amendoeira é afetada por diversas doenças e pragas que podem contribuir para a redução quantitativa e qualitativa da produção de amêndoa. Pragas de picadores-sugadores (hemípteros) como a monosteira, afídeos e cicadelídeos, de lepidópteros ...
A amendoeira (Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb) é uma cultura em expansão em várias regiões do mundo. Em Portugal, esta expansão materializou-se com o aparecimento de novas plantações no País, a intensificação do sistema produtivo e o aumento da área de regadio. Para atender à crescente procura de amêndoas, é essencial investir em tecnologias agrícolas, com vista a aumentar os níveis de produção e realizar a mo...
O setor dos frutos secos (amendoeira, aveleira, castanheiro, pistácio e nogueira), em Portugal, está em franco crescimento, impulsionados pela rentabilidade económica, em especial dos novos pomares irrigados. Em 2020 a área de produção de frutos secos atingiu os 124 489 hectares, apresentando uma taxa de crescimento superior a 50% entre 2014 e 2020, havendo também um crescimento do consumo face ao seu valor nut...
In Portugal, almonds are a very important crop, due to their nutritional properties. In the northeastern part of the country, the almond sector has endured over time, with strong cultural traditions and key economic significance. In these areas, several cultivars are used. In effect, the presence of various almond cultivars implies differentiated management in irrigation, disease control, pruning system, and ha...
Coffee berry borer, Hypothenemus hampei (Ferrari, 1867), is a serious insect pest of organic coffee plantation in Sao Tome Island. To date, limited information regarding the seasonal phenology of this pest species on the islands limits the implementation of integrated pest management (IPM) programmes. As part of a coffee farmer training programme, three attractants were evaluated in red vs. transparent traps to...