Introduction: The change in life habits, resulting from the development of technologies in transportation, in the media and in food production, contributes to a sedentary lifestyle and inadequate food. Objective: To evaluate food consumption and verify its relationship with the nutritional status of children. Materials and methods: 80 schoolchildren of both sexes, aged between 8 and 11 years, participated. Anth...
The aim was to assess whether the appetite Visual Analogy Scale (VAS) can be useful as a tool for preventing unwanted weight gain or reducing the expected weight loss in patients undergoing gastroplasty. This is a longitudinal study, in which thirty patients submitted to gastroplasty, randomly selected, had their appetite measured in the first and third months after the surgery. The appetite VAS used contained ...
Objetivo: Identificar os padrões alimentares e os seus fatores associados em uma amostra de mulheres residentes de um munícipio do Nordeste do Brasil. Métodos: Trata-se de um estudo transversal que utilizou dados de 648 mulheres acompanhadas por um serviço de saúde vinculado ao Sistema Único de Saúde. Foram coletados dados sociodemográficos, de estilo de vida, de estado nutricional e de consumo alimentar. Os pa...
Objetivo: Este trabalho busca construir e validar uma cartilha educativa sobre chás medicinais destinada a pacientes com câncer de próstata pautada nos fundamentos do letramento em saúde. Método: Trata-se de uma pesquisa metodológica desenvolvida a partir das seguintes etapas: levantamento dos chás mais utilizados por pacientes com câncer de próstata, revisão bibliográfica, elaboração da cartilha e validação. O...