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Análise da estrutura genética de populações ovinas churras portuguesas

Santos-Silva, F.; Ivo, R.; Sousa, M. C.; Vicente, António; Carolino, M. I.; Carolino, Nuno; Gama, Luis

A diversidade e estrutura genética foram estudadas em seis raças portuguesas do grupo Churro (Badana, Galega Bragançana, Galega Mirandesa, Mondegueira, Churra da Terra Quente e Algarvia), e na raça exótica Assaf, com um conjunto de 20 microssatélites. Os dados foram analisados com a metodologia bayesiana implementada pelo software STRUCTURE. A variabilidade genética observada sugere a existência de quatro popul...


Genetic diversity in native and commercial breeds of pigs in Portugal assessed ...

Vicente, António; Carolino, M. I.; Sousa, M. C.; Ginja, C.; Silva, F. S.; Martinez, A. M.; Vega-Pla, J. L.; Carolino, Nuno; Gama, Luis

Population structure and genetic diversity in the Portuguese native breeds of pigs Alentejano (AL), Bísaro (BI), and Malhado de Alcobaça (MA) and the exotic breeds Duroc (DU), Landrace (LR), Large White (LW), and Pietrain were analyzed by typing 22 microsatellite markers in 249 individuals. In general, the markers used were greatly polymorphic, with mean total and effective number of alleles per locus of 10.68 ...


SnaPshot based genotyping of the RYR1 mutation in Portuguese breeds of pigs

Carolino, M. I.; Vicente, António; Sousa, C.; Gama, Luis

The porcine stress syndrome or malignant hyperthermia is an inherited autosomic recessive disease, which results in neuromuscular disorders leading to death in homozygous individuals and is associated with deterioration of meat quality. The defect in susceptible animals results from modifications in the calcium release channel or Ryanodine Receptor (RYR1), with a mutation leading to a C to T transition in nucle...


Caracterização morfológica do porco "Malhado de Alcobaça"

Vicente, António; Pereira, Lisbete; Carolino, Nuno; Carolino, M. I.; Gama, Luis

Realizou-se um estudo da população suína Malhado de Alcobaça, com vista à sua caracterização morfológica. Para a caracterização morfológica estudaram-se os pesos dos animais (10 machos e 50 fêmeas) e diferentes medições morfométricas (14 parâmetros relativos a diferentes alturas, larguras e perímetros baseados em grelhas de medição, com diversos instrumentos de medida (craveira, bastão zootécnico, compasso e fi...



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