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Obesidade e fibra dietética: destaque para a fibra de caju

Carvalho, Diana Valesca; Gallão, Maria Izabel; Brito, Edy Sousa de

Overweight and obesity continue to be an important global health challenge andarisk factor for an increasing set of chronic non-communicable diseases. The role of dietary components in promoting health has deserved considerable attention in the prevention of chronic diseases associated with food, among which dietary fibers stand out. This work aims to perform a bibliographic review regarding the physiological a...

Date: 2022   |   Origin: Oasisbr

Cashew apple fiber prevents high fat diet-induced obesity in mice: an NMR metab...

Carvalho, Diana Valesca; Silva, Lorena Mara Alexandre; Alves Filho, Elenilson Godoy; Santos, Flávia Almeida; Lima, Renan Pereira de

Dietary fiber intake plays an important role in the prevention of obesity. This study aimed at investigating the effect of cashew fiber without low molecular weight compounds (CABwc) on obesity prevention and metabolomics in a murine model of diet-induced obesity. Mice were fed a chow diet (CD), a high-fat diet (HFD) or a high-fat diet supplemented with CABwc (10%) (HFD-CABwc) for 15 weeks. The body weight, abd...

Date: 2022   |   Origin: Oasisbr

Intervenção nutricional e gastronômica aplicada na prevenção e tratamento de do...

Araújo, Larissa Raicilene Pimenta Costa de; Carvalho, Diana Valesca; Siqueira, Adriana Camurça Pontes

Os cuidados com a alimentação vêm sendo um dos assuntos mais importantes no mundo atual. Diversas patologias estão associadas aos maus hábitos alimentares, como hipertensão, diabetes e obesidade. Tais patologias podem ser prevenidas e tratadas com alimentação saudável. Porém, o processo de reeducação alimentar pode ser estressante, causando a desistência do paciente. Assim, pensou-se em aliar a orientação nutri...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

EDUCAN: promovendo hábitos alimentares saudáveis na comunidade (EDUCAN: promove...

Lemos, Thaís Amanda Ribeiro de Oliveira; Oliveira, Maria Nilka de; Carneiro, Alessandra Pinheiro de Góes; Costa, Eveline de Alencar; Mendes, Ana Erbênia

O projeto “EDUCAN: promovendo hábitos alimentares saudáveis na comunidade” visa auxiliar o público assistido pelo Centro de Desenvolvimento da Família (CEDEFAM) e moradores da comunidade do entorno do Pici, através de atendimentos nutricionais para crianças, adolescentes, adultos, idosos e gestantes, e também ofertando oficinas práticas sobre alimentação saudável e auxiliando na produção e no consumo dos alimen...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

Estudo de fibras do bagaço de caju (Anacardium occidentale L.) no metabolismo n...

Carvalho, Diana Valesca

The dietary fibers intake plays an important role in the prevention of obesity and associated metabolic disorders. This work aims to evaluate the influence of cashew bagasse fibers on normal metabolism and high fat diet-induced obesity in mice. Cashew bagasse was obtained after the extraction of cashew juice submitted to washing treatment, then frozen, lyophilized and ground, obtaining the integral cashew fiber...

Date: 2018   |   Origin: Oasisbr

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