The olive tree is an important crop in Portugal, where different levels of intensification coexist. The traditional olive orchards present profitability problems, mainly due to harvesting, so there has been a drastic reconversion towards high-density or super-high-density olive orchards. The latter present major constraints due to very specific needs for their use, being practically destined for new orchards. C...
In this study, we address a methodology for measuring olive tree canopies using LIDAR sensors. The orchard is managed in a super high-density system (SHD) with the Picual cultivar, located in Monforte, North of the Alentejo Region, Portugal. The orchard was part of an experimental pruning trial, where, in the first treatment, the canopy was cut conventionally, and in the second treatment, selective pruning was ...
Soil amendments with composted organic materials are recommended to increase soil organic matter (SOM) and promote soil fertility. Growing areas of hedged olive groves in the southern Iberia peninsula generate huge amounts of olive leaves, and their potential as an organic soil amendment is not fully studied. An experimental field trial in a hedged olive grove (“Cobrançosa”) was set up near Portalegre, Portugal...
Na última década houve uma alteração considerável do olival português, com redução da área de olival tradicional e aumento da área de olival em sebe, a qual supera os 50 000ha. Existe uma tendência para o aumento da área destes olivais, dado que a colheita de azeitona é totalmente mecanizada. Face a esta situação é previsível que a área de olival com as variedades tradicionalmente cultivadas em cada região tend...
Nos olivais em sebe a poda permite manter a dimensão das árvores adequada à máquina de colheita. As intervenções realizadas anualmente contribuem para que haja uma renovação da copa embora com tendência a aumentar a largura da sebe com os anos devido à acumulação de ramos lenhificados no interior da copa. Estabeleceu-se em 2018 um ensaio para avaliação de soluções alternativas para a renovação integral da copa ...
In Portugal pear production is located in the Midwest region, occupying an area of about 11000 ha, under the registered designation of origin of “Pera Rocha do Oeste”. In recent years, the incidence of brown spot disease (Stemphylium vesicarium) increased, with considerable losses to the growers due to the depreciation of pears both in the orchards and in refrigeration chambers. The control of the disease based...
The hedge almond orchards is a recent technology, for which available information is scarce. In an almond orchard, variety Soleta, planted in September 2014, in Herdade da Torre das Figueiras – Monforte - Portugal (39º 04’ N; 07º 29’ W), a trial to evaluate different pruning treatments was established. The flowering intensity was evaluated as function of four pruning treatments, which influences the number and ...
In high density olive orchards, mechanical harvesting is made by trunk shaking requiring a high demand of manual labour. The use of adapted over-the-row grape harvesters is not available in these groves due to large canopies dimension. A prototype based on the side row concept was developed. The prototype comprises two symmetrical harvesters trailed by a farm tractor. Each harvester has a vibratory rotor with f...
Este trabalho destina-se a apoiar a aprendizagem de estudantes da unidade curricular de Olivicultura (u.c. optativa do 5º semestre da licenciatura em Agronomia) nos aspetos mais relevantes referentes aos tipos de olival existentes em Portugal. È feita uma abordagem evolutiva dos tipos de olival e apresentam-se alguns dados estatísticos sobre a cultura.
Este trabalho destina-se a apoiar a aprendizagem de estudantes da unidade curricular de Olivicultura (u.c. optativa do 5º semestre da licenciatura em Agronomia) nos aspetos mais relevantes referente à colheita mecânica de azeitona. È feita uma breve abordagem histórica do tema e apresentam-se as soluções mais utilizadas nos diferentes tipos de olival: olival tradicional, olival intensivo e olival superintensivo...