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Análise sensorial de produtos curados. Presunto e pá de porco Bísaro vs pernas ...

Rodrigues, Sandra; Paulos, Kátia; Fernandes, Aline; Pereira, Etelvina; Teixeira, Alfredo

Em Portugal o consumo de ovinos e caprinos é particularmente sazonal, estando relacionado com épocas festivas do ano como a Páscoa e o Natal. Em Portugal, a carne de ovinos e caprinos mais apreciada e valorizada pelo consumidor, provém, na generalidade, de carcaças de animais muito jovens, ou seja; carcaças extremamente ligeiras, tendo como base da alimentação o leite materno, as quais são abatidos com cerca de...

Date: 2018   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Effect of salting and ripening on the physicochemical and sensory quality of go...

Teixeira, Alfredo; Fernandes, Aline; Pereira, Etelvina; Manuel, Aristides; Rodrigues, Sandra

Physicochemical and sensory characteristics of sheep and goat cured legs were evaluated. The pH values (5.7–5.8) and aw (0.87 and 0.83) found to be adequate to control meat deterioration, promoting safety and stability to shelf life of products with respect to microbial growth. The high protein (46.2 and 38.4%) and low fat (5.3 and 8.7%) percentages of the goat and sheep cured legs were the main evidence of the...

Date: 2017   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Qualidade físico-química e sensorial de pernas curadas de ovinos e caprinos

Fernandes, Aline

A elaboração de um produto novo, salgado e curado, com origem em carcaças — de ovinos e caprinos das raças Churra Galega Bragançana e Serrana — fora das marcas DOP ou IGP permite estudar uma estratégia para a valorização de carne com baixo valor comercial podendo ser uma mais valia para toda a cadeia produtiva. Trata-se da produção de pernas de ovelha e cabra salgadas e curadas, submetidas a um determinado temp...

Date: 2017   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Laparoscopic Sleeve Gastrectomy – a Retrospective Review of 250 Cases

Goulart, André; Branco, Cláudio; Manso, Fernando; Pereira, Maria; Fernandes, Aline; Carvalho, Diana; Leão, Pedro; Maia da Costa, José

Introduction: Vertical calibrated gastrectomy, usually know as “gastric sleeve” (SG) by laparoscopy, is a promising technique for the surgical treatment of obesity. In this study, we present the results of our surgical center with this surgical procedure, compared them with other published studies and analyzed its impact on weight loss evolution. Material and methods: Observational retrospective  stud...

Date: 2017   |   Origin: Revista Portuguesa de Cirurgia

Doctor, how much weight will I lose? - a new individualized predictive model fo...

Goulart, André; Leão, Pedro; Costa, Patrício Soares; Pereira, Maria; Fernandes, Aline; Manso, Fernando; Costa, José Maia da

Bariatric surgery is an effective treatment for weight loss, but the patient’s ability to reach a sustained weight loss depends upon several technical and individual factors. Creating an easy model that adapts bariatric surgery’s weight loss goals for each patient is very important for pre-surgery and follow-up evaluations.


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