Em Portugal o consumo de ovinos e caprinos é particularmente sazonal, estando relacionado com épocas festivas do ano como a Páscoa e o Natal. Em Portugal, a carne de ovinos e caprinos mais apreciada e valorizada pelo consumidor, provém, na generalidade, de carcaças de animais muito jovens, ou seja; carcaças extremamente ligeiras, tendo como base da alimentação o leite materno, as quais são abatidos com cerca de...
Physicochemical and sensory characteristics of sheep and goat cured legs were evaluated. The pH values (5.7–5.8) and aw (0.87 and 0.83) found to be adequate to control meat deterioration, promoting safety and stability to shelf life of products with respect to microbial growth. The high protein (46.2 and 38.4%) and low fat (5.3 and 8.7%) percentages of the goat and sheep cured legs were the main evidence of the...
A elaboração de um produto novo, salgado e curado, com origem em carcaças — de ovinos e caprinos das raças Churra Galega Bragançana e Serrana — fora das marcas DOP ou IGP permite estudar uma estratégia para a valorização de carne com baixo valor comercial podendo ser uma mais valia para toda a cadeia produtiva. Trata-se da produção de pernas de ovelha e cabra salgadas e curadas, submetidas a um determinado temp...
Introduction: Vertical calibrated gastrectomy, usually know as “gastric sleeve” (SG) by laparoscopy, is a promising technique for the surgical treatment of obesity. In this study, we present the results of our surgical center with this surgical procedure, compared them with other published studies and analyzed its impact on weight loss evolution. Material and methods: Observational retrospective stud...
Bariatric surgery is an effective treatment for weight loss, but the patient’s ability to reach a sustained weight loss depends upon several technical and individual factors. Creating an easy model that adapts bariatric surgery’s weight loss goals for each patient is very important for pre-surgery and follow-up evaluations.