Resumo Introdução As doenças crônicas não transmissíveis (DCNT) apresentam origem multifatorial e entre os fatores de risco predisponentes a elas estão os comportamentos relacionados ao estilo de vida. Esses comportamentos poucas vezes ocorrem de maneira isolada, sendo a simultaneidade um fator agravante para o desenvolvimento de DCNT. Objetivo Estimar a ocorrência simultânea de comportamentos de risco para saú...
Resumo Introdução As doenças crônicas não transmissíveis (DCNT) apresentam origem multifatorial e entre os fatores de risco predisponentes a elas estão os comportamentos relacionados ao estilo de vida. Esses comportamentos poucas vezes ocorrem de maneira isolada, sendo a simultaneidade um fator agravante para o desenvolvimento de DCNT. Objetivo Estimar a ocorrência simultânea de comportamentos de risco para saú...
Abstract: This study sought to examine the association between lifestyle-related behaviors and depressive symptoms among college students. This cross-sectional study analyzed baseline data of a dynamic-cohort study from a public university in Central-Western Brazil, in all 21 undergraduate full-time courses. Students up to 25 years old who were enrolled for the first time in a university were included in the st...
ABSTRACT OBJECTIVE To systematically review the results of the association between breakfast skipping and cardiometabolic risk factors in adolescents. METHODS The articles were searched in May 2020 from PubMed, Virtual Health Library, Scopus, Web of Science and Scientific Electronic Library Online (SciELO). The review included observational studies conducted with adolescents (10–19 years old), which estimated t...
Resumo O objetivo do estudo é analisar o índice de dentes cariados, perdidos e obturados (CPO-D) na idade de 12 anos da Região Centro-Oeste e identificar fatores associados, segundo a Pesquisa Nacional de Saúde Bucal, o SB Brasil 2010. É um estudo transversal de base populacional do banco de dados do SB Brasil 2010, realizado nas capitais de Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goiás, Distrito Federal e uma amostra...
Admission to a university may cause significant changes in the pattern of exposure to health risks. The aim of this paper is to describe the study design and methodological procedures adopted in the Longitudinal Study on the Lifestyle and Health of University Students (ELESEU). This study examines a dynamic cohort of full-time students at a public university in the State of Mato Grosso, Brazil. This research, w...
Self-reported measures have been used to obtain weight and height information in some epidemiological surveys. The validation of such information is necessary to guarantee data quality. This study assessed the validity of self-reported weight and height to determine weight status. Data were obtained in the Brazilian National Health Survey, a Brazilian household-based nationwide survey carried out in 2013. In th...
ABSTRACT: Objective: To assess the effect of socioeconomic position (SEP) in childhood and social mobility on linear growth through adolescence in a population-based cohort. Methods: Children born in Cuiabá-MT, central-western Brazil, were evaluated during 1994 - 1999. They were first assessed during 1999 - 2000 (0 - 5 years) and again during 2009 - 2011 (10 - 17 years), and their height-for-age was evaluated d...
Resumo Estudo transversal, baseado em dados do sistema de monitoramento por inquérito telefônico – VIGITEL, com o objetivo de estimar a prevalência e os fatores associados ao consumo recomendado de frutas, legumes e verduras (FLV) em 6696 indivíduos com idade ≥ 18 anos, de ambos os sexos, residentes na Região Centro-Oeste do Brasil, em 2012. O consumo recomendado foi a variável dependente e variáveis sociodemog...
Resumo Analisou-se a aplicabilidade de pergunta simplificada na avaliação da qualidade da alimentação de adolescentes em estudo transversal de base escolar, com estudantes do ensino médio. A autopercepção da qualidade da alimentação foi obtida ao inquirir o participante se considerava sua alimentação muito boa, boa, regular ou ruim. Foram avaliados os hábitos de refeições e o consumo alimentar por meio de quest...