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Sheep’s butter and correspondent buttermilk produced with sweet cream and cream...

Silva, Tânia; Pires, Arona; Gomes, David; Viegas, Jorge; Pereira-Dias, Susana; Pintado, Manuela E.; Henriques, Marta; Pereira, Carlos Dias

Small ruminant dairy products are common in some Mediterranean countries, in the Middle East and Africa, and can play a particular role in the development of rural areas. Butter has been the object of few research studies aimed at evaluating its potential as a vehicle for probiotic microorganisms. Moreover, the recovery of fermented buttermilk with functional properties can be considered an excellent opportunit...


Pre-Exposure Prophylaxis for Human Immunodeficiency Virus in the Medical Curric...

Duarte, Francisco; Rua, Nuno; Gomes, David; Ricoca Peixoto, Vasco; Azevedo, Daniela; Graça, Duarte; Teixeira, Inês; Fernandes, Inês; Frutuoso, João

Introduction: Pre-exposure prophylaxis (PrEP) has gained relevance as a method of prevention for HIV in certain people and settings. Following the publication of the guideline on PrEP prescribing in Portugal, we aimed to assess the knowledge of Portuguese Medical Students about PrEP.Material and Methods: An online survey was sent to Medical students of Portuguese Medical Schools. We conducted a descriptive anal...

Date: 2022   |   Origin: Acta Médica Portuguesa

Design do Robô Guia Daisy

Correia, Rafael; Pereira, Leandro; Lopes, Tiago; Gomes, David; Costa, Jacinta Casimiro da

Apresenta-se o trabalho realizado na UC de Investigação em Design orientado pela professora Jacinta Costa que parte da análise da proposta de trabalho realizada na UC de Design de Produto I, da licenciatura em Arte e Design da ESE, do IPB, sob a orientação da professora Teresa Tavares e do professor Carlos Costa. Foi proposto uma colaboração com o Centro de Investigação em Digitalização e Robótica Inteligente (...

Date: 2022   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Cooperação entre a comunidade e o ensino superior

Abreu, Madalena; Bigotte De Almeida, Maria Emília; Brites, Claudia; Araújo, Inês; Capitão, Silvino; Chang, Nelson; Carvalho, Vera; Carreiro, João

Date: 2018   |   Origin: IC-online

Nutritional ingredients from spent brewer's yeast obtained by hydrolysis and se...

Amorim, Manuela; Pereira, Joana O.; Gomes, David; Pereira, Carlos Dias; Pinheiro, Hélder; Pintado, M. E.

Spent brewer's yeast is a natural surplus from brewing industry. In order to up-grade this by-product, isolation of compounds has been tentatively assessed. The main objective of this work focuses on the use of ultrafiltration and nanofiltration pilot system for recovering cell compounds. Initially, yeast was autolyzed and ultrafiltered with a 10 kDa cut-off, and the two fractions obtained were hydrolyzed with ...


Participação da Polícia do Exército em Operações de Apoio Civil

Gomes, David

As atividades de apoio civil são intrínsecas à tipologia de operações das FA e respeitam o Príncipio do Duplo Uso, que se baseiam na melhoria da qualidade de vida das populações. A participação do Exército neste tipo de operações está doutrinariamente enquadrada pelo PDE 3-00 Operações. Este documento criado em 2012 foi pioneiro na integração do Exército nas Operações de Apoio Civil. A preocupação durante este ...

Date: 2015   |   Origin: Academia Militar

Justiça, transição, contexto: América Latina

Gomes, David; Rezende, Gabriel

Uma primeira versão deste texto foi apresentada oralmente e discutida na III Reunião do IDEJUST (Grupo de Estudos sobre Internacionalização do Direito e Justiça de Transição), realizada na USP, nos dias 24 e 25 de novembro de 2010.; Submitted by Adriana dos Santos Santana null (adrianas@stj.gov.br) on 2013-12-05T16:24:29Z No. of bitstreams: 1 justica_transicao_contexto_gomes.pdf: 146886 bytes, checksum: a2f55d2...

Date: 2013   |   Origin: Oasisbr

Manufacture of bioactive peptide-rich concentrates from whey: characterization ...

Tavares, Tânia G.; Amorim, Manuela; Gomes, David; Pintado, Manuela E.; Pereira, Carlos D.; Malcata, F. Xavier

This work was focused on the manufacture, at pilot scale, of cow whey protein and peptide concentrates, using selective filtration techniques—associated with hydrolysis brought about by proteolytic enzymes from Cynara cardunculus aqueous extracts, using as (optimal) conditions an enzyme/substrate ratio of 1.6% v/v, a pH of 5.2, a temperature of 55 C and an incubation time of 7 h. The profiles of proteins and pe...


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