Abstract Extracellular- (E-PPS) and intracellular-protein– polysaccharides (I-PPS) complexes were produced by Trametes versicolor in submerged cultures with different carbon sources. The highest extracellular-(EPS) and intracellular- polysaccharide (IPS) concentration in the complexes was obtained with tomato pomace culture. DPPH radical scavenging for E-PPS and I-PPS produced by liter of culture was equivallen...
Abstract: Several species of mushrooms, as Pleurotus ostreatus, have been valued as edible and medicinal resources. These mushrooms may be an important source of polysaccharides with medicinal properties as antioxidant, antitumoral, antimicrobial and immunological properties. The aim of this work was to produce and to evaluate the biological properties of protein-bound polysaccharide complexes, extra intracellu...
As propriedades medicinais de vários cogumelos são amplamente conhecidas, no entanto, apenas nas últimas décadas, foi possível isolar e caracterizar alguns metabolitos biologicamente activos. Os efeitos terapêuticos de alguns fungos, tais como o Trametes versicolor, são maioritariamente atribuídos ao seu conteúdo em polissacáridos. O objectivo deste trabalho é estudar as propriedades hepatoprotectoras dos compl...
Trametes versicolor é um fungo utilizado como fonte alimentar e com propriedades medicinais conhecidas [1,2]. Em trabalhos anteriores avaliámos a produtividade de complexos proteína-polissacárido intra e extracelular (IPS e EPS) em culturas de T. versicolor utilizando várias fontes de carbono. Concluímos ser esta produção máxima no 14º dia de cultura e ser o repiso de tomate a fonte de carbono mais eficaz na qu...