Apresentação pública das recomendações, INSA, 16 maio 2023; Um grupo de trabalho promovido pela Direção Geral da Alimentação e Veterinária (DGAV) e que integrou a Autoridade de Segurança Alimentar e Económica (ASAE), a Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto (FCNAUP), o Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge (INSA), o Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA) e ...
Bone metabolic disorders such as osteoporosis are characterized by the loss of mineral from the bone tissue leading to its structural weakening and increased susceptibility to fractures. A growing body of evidence suggests that inflammation and oxidative stress play an important role in the pathophysiological processes involved in the rise of these conditions. As the currently available therapeutic strategies a...
Portugal has high fish/seafood consumption, which may have both risks and benefits. This study aims to quantify the net health impact of hypothetical scenarios of fish/seafood consumption in the Portuguese population using a risk-benefit assessment methodology. Consumption data from the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey 2015-2016 (n 5811) were used to estimate the mean exposure to methylmerc...
The seasonal variation in chemical and lipid composition of chub mackerel (Scomber colias) was evaluated monthly over one year (proximate chemical composition and lipid profile: fatty acid (FA) and lipid classes distribution). Significant seasonal changes regarding fat content were noticed (1.3–10.3 g/100 g), with the lowest fat content obtained in February (during spawning period), and the highest in September...
O projeto CRASSOSADO nasceu do desafio lançado pelo ICNF - RNES às instituições científicas portuguesas com trabalhos de investigação recentes sobre as populações portuguesas de ostra, nomeadamente o MARE/FCUL, a Universidade de Aveiro/CESAM e o IPMA, tendo sido solicitado que se identificassem e estudassem os aspetos mais prementes para assegurar a conservação e a exploração sustentada deste recurso no estuári...
The composition of raw and cooked gilthead seabream (Sparus aurata) was analysed. The bioaccessibility of arsenic (As), selenium (Se), mercury (Hg), and methylmercury (MeHg) in raw and cooked fish was studied by an in vitro model. A risk-benefit assessment was performed taking into account bioaccessibility. The content of contaminants Hg and As displayed a significant increase for every culinary treatment, only...
O presente artigo tem por objetivo contribuir para a análise e discussão da Educação e Formação dos profissionais do envelhecimento, em particular a prática gerontológica. Contrariamente ao que acontece nos EUA, a Educação e Formação no âmbito do envelhecimento tem sido muito menos sistemática na Europa, em particular nos países do Sul, o que pode parecer um paradoxo dado que a Europa é uma das regiões mais env...