4 documents found, page 1 of 1

Sort by Issue Date

Ultra-processed food intake and diet carbon and water footprints: a national st...

Garzillo,Josefa Maria Fellegger; Poli,Vanessa Fadanelli Schoenardie; Leite,Fernanda Helena Marrocos; Steele,Euridice Martinez; Machado,Priscila Pereira

ABSTRACT OBJECTIVE To study the association between ultra-processed food consumption and carbon and water footprints of the Brazilian diet. METHODS Cross-sectional analysis on data collected in 2008–2009 on a probabilistic sample of the Brazilian population aged ≥ 10 years (n = 32,886). Individual food intake was assessed using two 24-hour food records, on non-consecutive days. The environmental impact of indiv...

Date: 2022   |   Origin: Oasisbr

Alimentos ultraprocessados e o consumo de fibras alimentares no Brasil

Cruz,Gabriela Lopes da; Machado,Priscila Pereira; Andrade,Giovanna Calixto; Louzada,Maria Laura da Costa

Resumo Foi avaliado o consumo de fibras alimentares no Brasil e sua relação com a ingestão de alimentos ultraprocessados. Foram utilizados dados de consumo alimentar, via registro alimentar de 24 horas, com indivíduos de idade ≥10 anos (n=34.003) oriundos da Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008-2009. Os alimentos foram divididos em grupos: in natura ou minimamente processados, ingredientes culinários processa...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

Carbon footprint of the Brazilian diet

Garzillo,Josefa Maria Fellegger; Machado,Priscila Pereira; Leite,Fernanda Helena Marrocos; Steele,Euridice Martinez; Poli,Vanessa Fadanelli Schoenardie

ABSTRACT OBJECTIVE: To estimate the carbon footprint of the Brazilian diet and of sociodemographic strata of this population. METHODS: Carbon footprint of the diet was estimated based on data from two 24-hour diet records, obtained in 2008 and 2009, from a probabilistic sample of the Brazilian population aged 10 years and over (n = 34,003) and on environmental impact coefficients of food and culinary preparatio...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

Fazer refeições com os pais está associado à maior qualidade da alimentação de ...

Martins,Bianca Garcia; Ricardo,Camila Zancheta; Machado,Priscila Pereira; Rauber,Fernanda; Azeredo,Catarina Machado; Levy,Renata Bertazzi

Resumo: O objetivo foi investigar a frequência com que os adolescentes brasileiros realizam as refeições com os pais e verificar a associação deste hábito com a qualidade da dieta. Foram utilizados dados da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar - 2015 (PeNSE). A amostra foi composta por adolescentes matriculados no nono ano do ensino fundamental de escolas públicas e privadas, com idades entre 11 e 19 anos. A e...

Date: 2019   |   Origin: Oasisbr

4 Results

Queried text

Refine Results

Author















Date




Document Type


Access rights


Resource


Subject