7 documents found, page 1 of 1

Sort by Issue Date

The Caloric Necessities of Critical Care Patients During the First Week of Admi...

Pinto Medeiros, Rita; Ramos de Sousa, Ricardo Filipe; Santos Silva, Mariana; Rego, Rita; Torrao, Cristina; Amaral, Inês; Pereira, Rita; Pinho, João P

Introduction: The nutritional needs of critically ill patients have been the subject of intense controversy. In accordance with international guidelines, it is advocated to optimize a nutritional intake based on the following recommendation: 25-30 kcal/kg body weight per day. However, there still are authors who recommend permissive underfeeding in the first week of hospitalization. Nevertheless, energy expendi...


Prevalence of Nutritional Risk at Admission in Internal Medicine Wards in Portu...

Marinho, Ricardo; Pessoa, Ana; Lopes, Marta; Rosinhas, João; Pinho, João; Silveira, Joana; Amado, Ana; Silva, Sandra; Oliveira, Bruno; Marinho, Anibal

Introduction: Disease-related undernutrition is highly prevalent and requires timely intervention. However, identifying undernutrition often relies on physician judgment. As Internal Medicine wards are the backbone of the hospital setting, insight into the prevalence of nutritional risk in this population is essential. We aimed to determine the prevalence of nutritional risk in Internal Medicine wards, to ident...

Date: 2021   |   Origin: Acta Médica Portuguesa

Prevalence of Nutritional Risk at Admission in Internal Medicine Wards in Portu...

Marinho, Ricardo; Pessoa, Ana; Lopes, Marta; Rosinhas, João; Pinho, João; Silveira, Joana; Amado, Ana; Silva, Sandra; Oliveira, Bruno; Marinho, Anibal

Introduction: Disease-related undernutrition is highly prevalent and requires timely intervention. However, identifying undernutrition often relies on physician judgment. As Internal Medicine wards are the backbone of the hospital setting, insight into the prevalence of nutritional risk in this population is essential. We aimed to determine the prevalence of nutritional risk in Internal Medicine wards, to ident...


Alimentação na demência avançada: documento de consenso da Sociedade Portuguesa...

Pessoa, Ana; Almeida, Paulo; Marinho, Ricardo Cleto; Duque, Sofia; Amaral, Teresa F.; Pinho, Joao; Santos, Mariana; Freire, Elga; Mendes, Lino

A demência é uma síndrome neurológica de agravamento progressivo, sem cura, cuja prevalência tem vindo a aumentar devido ao envelhecimento da população. Existe um grande desconhecimento entre profissionais de saúde e cuidadores relativamente à melhor abordagem da alimentação nos doentes com demência avançada. Dado não existirem recomendações nacionais acerca deste tema, foi elaborado um documento de consenso da...


Intervenção nutricional no doente com COVID-19

Mendes, Lino; Cebola, Marisa; Mendes, Diana; Marinho, Anibal; Guerreiro, António Sousa

A nutrição é uma determinante chave da saúde tanto mais que é parte integrante do tratamento das doenças agudas e crónicas. A atual pandemia de SARS-CoV-2 (COVID-19) que está a devastar o mundo veio lançar novos desafios e ameaças sem precedentes, quer para os doentes quer para os profissionais de saúde. A intervenção e a terapia nutricionais devem ser consideradas como parte integrante da abordagem dos doentes...


High prevalence of malnutrition in Internal Medicine wards–a multicentre ANUMED...

Marinho, Ricardo; Pessoa, Ana; Lopes, Marta; Rosinhas, João; Pinho, João; Silveira, Joana; Amado, Ana; Silva, Sandra; Oliveira, Bruno M. P. M.

Background Disease-related malnutrition is a significant problem in hospitalized patients, with high prevalence rates depending on the studied population. Internal Medicine wards are the backbone of the hospital setting. However, prevalence and determinants of malnutrition in these patients remain unclear. We aimed to determine the prevalence of malnutrition in Internal Medicine wards and to identify and charac...


A malnutrição associada à doença e as suas repercussões em Portugal

Marinho, Anibal; Lopes, Ana; Sousa, Gabriela; Antunes, Henedina; Fonseca, Jorge; Mendes, Lino; Carvalho, Mamede de; Veríssimo, Manuel Teixeira

A malnutrição associada à doença é frequente do ponto de vista clínico, apresentando elevada morbilidade, mortalidade e impacto na qualidade de vida, em especialidades como a medicina interna, a oncologia, a neurologia, a gastroenterologia e a pediatria, entre outras. Estudos realizados em Portugal estimam existirem cerca de 40% de doentes em risco nutricional à data da admissão hospitalar, dependendo do estadi...


7 Results

Queried text

Refine Results

Author





















More optionsLess options

Date





Document Type


Access rights


Resource





Subject





















More optionsLess options