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Digestibilidade Verdadeira da Lisina HCl e da Lisina Sulfato Determinada com Ga...

Neme, Rafael [UNESP]; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Rostagno, Horacio Santiago; Rodrigueiro, Ramalho José Barbosa; Nunes, Ricardo Vianna

Made available in DSpace on 2022-04-28T18:54:55Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2001-09-01; The objective of this experiment was to determine the true digestibility of lysine HCl and lysine sulfate, with ceccctomized adult roosters. Eighteen roosters, 2.854 kg live weight, were cecectomized and kept in cages for a period of 10 days. After two days of adaptation to the cages the animals were fe...

Date: 2022   |   Origin: Oasisbr

Nutritional levels of digestible threonine in brown-egg laying hens from 75 to ...

Agustini, Márcia Antonia Bartolomeu; Nunes, Ricardo Vianna; Vilela, Christiane Garcia; Takahashi, Sabrina Endo; Vilela, Valter Oshiro

Made available in DSpace on 2022-04-28T19:00:33Z (GMT). No. of bitstreams: 0 Previous issue date: 2014-01-01; An experiment was conducted in the Department of Experimental Stations of the Universidade Tecnológica Federal do Parana - UTFPR campus Dois Vizinhos - PR, with the objective of determining the nutritional levels of threonine for laying hens aged 75 to 90 weeks. One hundred fifty laying Shaver Brown pul...

Date: 2022   |   Origin: Oasisbr

Energetic values of animal by-products for broiler chickens of different ages

Schneiders, José Luiz; Avila, André Sanches de; Broch, Jomara; Frank, Rafael; Schöne, Rodrigo André; Hofferber, Tiago Rafael

The objective of this study was to determine the chemical composition and apparent metabolizable energy (AME), AME corrected for nitrogen balance (AMEn) and its respective metabolizable coefficients of animal byproducts for broiler chickens with different ages. Meat and bone meal, poultry by-product meal, tilapia processing residue and poultry fat were evaluated. A total of 760 male broiler chickens were used a...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

Phytase and its extraphosphoric effects in broiler diets: review

Broch, Jomara; Sangalli, Gabriela Glaser; Savaris, Vaneila Daniele Lenhardt; Nunes, Ricardo Vianna

Broiler`s diets are mainly composed of plant origin products, where most of the phosphorus (P) is in the unavailable form, called phytate. The phytate molecule and the nutrients attached to it cannot be absorbed in the digestive tract without enzymatic degradation by the phytases. Phytases hydrolyze phytate in one molecule of inositol and six inorganic phosphate molecules reducing their antinutritional effects....

Date: 2020   |   Origin: Oasisbr

Balanço de minerais e desempenho em frangos de corte aos 21 dias de idade alime...

Vieites, Flávio Medeiros; Araújo, Gilson Mendes; Vale, Patricia Azevedo Castelo Branco do; Souza, Christiane Silva; Névoa, Marcelo Lopes

Estudou-se o desempenho produtivo e as quantidades de cálcio (Ca), fósforo (P), magnésio (Mg), potássio (K) e sódio (Na) nas excretas e carcaças de frangos de corte aos 21 dias de idade alimentados com adição de Solanum malacoxylon (SM) nas rações. Adotou-se delineamento inteiramente casualizado, com três tratamentos: 0,0, 2,5 e 5,0g de SM/kg de ração, sendo cinco repetições e quatro aves por unidade experiment...

Date: 2019   |   Origin: Oasisbr

Digestible lysine for broilers from different commercial strains in the final p...

Dalólio, Felipe Santos; Moreira, Joerley; Vaz, Diego Pereira; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Nunes, Ricardo Vianna; Dessimoni, Gabriel Villela

Objetivou-se avaliar diferentes níveis de lisina digestível em rações para frangos de corte de diferentes linhagens comerciais na fase de 49 a 56 dias de idade sobre o desempenho e características de carcaça. Foram utilizados 432 frangos de corte machos de 49 dias de idade, com peso médio inicial de 3560±250 g. Utilizou-se o delineamento inteiramente casualizado em arranjo fatorial 3x4, sendo que as aves, oriun...

Date: 2018   |   Origin: Oasisbr

Aminoácidos digestíveis verdadeiros do milheto, do milho e subprodutos do milho...

Rostagno, Horacio Santiago; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Gomes, Paulo Cezar; Nunes, Ricardo Vianna; Rodrigues, Paulo Borges; Barboza, Walter Amaral

Os coeficientes de digestibilidade e o conteúdo de aminoácidos digestíveis verdadeiros do milho e seus subprodutos e do milheto foram determinados utilizando-se galos cecectomizados, em que 11 alimentos testados foram fornecidos a seis galos (15 g pela manhã e 15 g à tarde, após jejum de 24 horas) e seis galos foram mantidos em jejum para determinação das perdas endógenas. Após obtidos os coeficientes de digest...

Date: 2018   |   Origin: Oasisbr

Valores energéticos de subprodutos de origem animal para aves

Nunes, Ricardo Vianna; Pozza, Paulo César; Nunes, Christiane Garcia Vilela; Campestrini, Evandro; Kühl, Rodrigo; Rocha, Leonardo D. da

Foram determinados os valores de energia metabolizável aparente (EMA) e energia metabolizável aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (EMAn) e os coeficientes de metabolizabilidade aparente (CMA) e aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (CMAn) de cinco alimentos. Cento e vinte pintos de corte com 21 dias de idade foram distribuídos aleatoriamente em seis tratamentos (uma ração-referência e cinco ra...

Date: 2018   |   Origin: Oasisbr

Composição bromatológica, energia metabolizável e equações de predição da energ...

Nunes, Ricardo Vianna; Rostagno, Horacio Santiago; Albino, Luiz Fernando Teixeira; Gomes, Paulo Cezar; Toledo, Rodrigo Santana

Foram determinados os valores de energia metabolizável aparente (EMA) e energia metabolizável aparente corrigida pelo balanço de nitrogênio (EMAn) e elaboradas equações de predição dos valores energéticos, utilizando a composição química de 11 alimentos. Os alimentos avaliados foram: farinha morena, farinha de trigo, trigo-grão, triguilho, gérmen de trigo, resíduo de biscoito, resíduo de macarrão e quatro farel...

Date: 2018   |   Origin: Oasisbr

Bone characteristics of broiler chickens fed diets supplemented with Solanum gl...

Vieites, Flávio Medeiros; Drosghic, Laura Caroline Almeida Branco; Souza, Christiane Silva; Nunes, Ricardo Vianna; Moraes, George Henrique Kling de

O objetivo do trabalho foi avaliar as características dos tibiotarsos de frangos de corte machos aos 21 e 35 dias de idade. Foram determinados os percentuais ósseos de proteínas colagenosas (PC), proteínas não colagenosas (PNC), cinzas e minerais (cálcio, fósforo, potássio e sódio), além dos pesos dos tibiotarsos in natura, secos e desengordurados. Foram utilizados 648 frangos de corte machos da marca comercial...

Date: 2018   |   Origin: Oasisbr

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