147 documents found, page 1 of 15

Sort by Issue Date

Nutritional and microbial quality of edible insect powder from plant-based indu...

Andrade, R.; Martins, L.L.; Mourato, M.P.; Lourenço, H.; Ramos, A.C.; Roseiro, C.; Pereira, N.; Costa, G.J.; Lucas, R.; Alvarenga, N.; Reis, J.

Edible insect powder, particularly from the cricket Acheta domesticus L., is a promising sustainable alternative to traditional livestock-derived protein. Insects provide high protein content, fibre, and essential minerals, making them suitable for food applications. This study investigates the viability of alternative diets for rearing A. domesticus. Two experimental diets were tested: RI [50% horticultural by...


A reflection on explanatory factors for COVID-19: A comparative study between c...

Santos, Eulália; Oliveira, Margarida; Ratten, Vanessa; Tavares, Fernando Oliveira; Tavares, Vasco Capela

The COVID-19 pandemic is the biggest problem facing the world nowadays. Each country in the world has its own characteristics, which means that its governments, at different rhythms, adopt identical measures to combat this new virus. This article aims to perform a comparative study between countries with a population similar to the Portuguese in number of inhabitants and to find out which factors may explain th...


Graphene oxide and its viability as a constituent in nanofertilizers

Saraiva, Raquel; Ferreira, Q.; Rodrigues, G.C.; Oliveira, Margarida

The use of chemical fertilizers and phytochemicals is a common practice in major crop production, promoting increased production per hectare but also representing a growing environmental concern. In response to this problem, this work carried out an ecotoxicity study and characterized the changes in soil properties resulting from the use of graphene oxide (GO), a component used in the formulation of new nanofer...


Pegada 4.0: referenciais de emissões de CO2-eq na atividade agrícola em Portuga...

Silva, J.R.M.; Caldinhas, M.; Correia, M.; Lourenço, P.; Oliveira, Margarida; Amaral, A.; Patanita, M.; Palma, J.; Tomaz, A.; Silva, C.; Rodrigues, G.

Os objetivos propostos no Pacto Ecológico Europeu (“European Green Deal”), na estratégia do Prado ao Prato (“Farm to Fork”) e na nova Política Agrícola Comum (PAC) visam a integração de um roteiro de políticas, ações, incentivos e medidas de gestão para fomentar a utilização eficiente dos recursos na agricultura, restaurar e preservar a biodiversidade e as paisagens rurais e reduzir a pegada de carbono. São est...


As histórias que nos unem: escrita criativa e diversidade linguística

Neves, Alexandra das (coord.); Estima, Ana (coord.); Baixinha, Ana; Gomes, Ana Beatriz; Cardoso, Ana Filipa; Jacob, Ana; Karbashevska, Ana; Liberal, Ana

Sem resumo disponível.


The impact of digital transition in music education: two case studies in Spanis...

Foletto, Clarissa; Medina, Natália; Crespo, Pilar; Neves, Sérgio; Oliveira, Margarida; Dalagna, Gilvano

One of the central challenges in the field of digital transition in music education is finding an appropriate balance between digital technology and traditional music teaching practices. While digital technologies offer significant opportunities to enhance music learning, they also bring challenges, such as over-reliance on devices and screens and insufficient training for teachers. The ongoing search for effec...


Quitosano como componente bioestimulante em nanofertilizantes

Costa Saraiva, Raquel; Ferreira, Quirina; Caleia Rodrigues, Gonçalo; Oliveira, Margarida

O desenvolvimento de alternativas aos fertilizantes convencionais tem vindo a ganhar destaque nos últimos anos. A necessidade de alimentar a crescente população mundial, as premissas de sustentabilidade a que o mundo se propõe e a necessidade efetiva de combater os efeitos das alterações climáticas, são precursores desta mudança, a par dos preços galopantes que se têm verificado nos inputs de produção. Assim, o...

Date: 2023   |   Origin: Revista UIIPS

SPIN – Sustainable ProteIN

Dias, Igor; Ribeiro, Ana Teresa; Raimundo, António; Neves, Ana; Amaral, Artur; Mira, Helena; Gago, João; Ruivo, Paula Lúcia; Alvarenga, Nuno

De acordo com a FAO (2022), os desafios societários emergentes revelam que a produção de géneros alimentícios terá de aumentar em 60%, até 2050, de modo a satisfazer as necessidades nutricionais de uma população superior a 9 mil milhões de habitantes. É necessário minimizar o desperdício alimentar, incrementar a produção de géneros alimentícios saudáveis e sustentáveis, com enfoque na preservação dos ecossistem...

Date: 2023   |   Origin: Revista UIIPS

Gestão de precisão nos recursos hídricos – casos práticos de demonstração

Saraiva, Artur; Costa Saraiva, Raquel; Grifo, Anabela; Ferreira, Albertina; Ferreira, Mafalda; Guerreiro, Samuel; Barba, Nuno; Paulo, Ana

O uso eficiente da água é uma necessidade por parte de todos os agricultores dados os constrangimentos crescentes verificados na sua disponibilidade atual e futura. O projeto H2Oliva, financiado pela Fundação Calouste Gulbenkian, teve como objetivo a promoção e demonstração de práticas eficientes de gestão de água de rega, com o apoio das tecnologias de monitorização atualmente existentes. O projeto teve uma ló...

Date: 2023   |   Origin: Revista UIIPS

Sistemas de baixo-custo para monitorização e controlo do tratamento de águas re...

Saraiva, Artur; Portugal Pereira, Joana; de Melo e Abreu, José; Oliveira, Margarida

Atualmente muitas agroindústrias enfrentam vários desafios no tratamento das suas águas residuais devido, essencialmente, à variabilidade temporal da sua atividade. Este facto faz com que exista a necessidade de adaptar o sistema de tratamento à flutuação da qualidade e quantidade de água residual produzida, o que é muitas vezes negligenciado, devido ao elevado custo dos sistemas de automação atualmente existen...

Date: 2023   |   Origin: Revista UIIPS

147 Results

Queried text

Refine Results

Author





















Date


















Document Type











Funding



Access rights



Resource





















Subject