42 documents found, page 1 of 5

Sort by Issue Date

Enhancing Tomato Growth and Quality Under Deficit Irrigation with Silicon Appli...

Añibarro-Ortega, Mikel; Pereira, Alexis; Pinela, José; Liava, Vasiliki; Chaski, Christina; Alexopoulos, Alexios A.; Barros, Lillian

This study aimed to evaluate the effect of two irrigation systems (deficit irrigation (DI)—70% of field capacity—and full irrigation (FI)—100% of field capacity) and a biostimulant formulation (silicon (Si) and calcium (Ca) at four different rates) on the chemical composition and fruit quality of greenhouse-grown tomatoes. Deficit irrigation and biostimulant application influenced the proximate composition of t...

Date: 2025   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Nutrients, Phytochemicals, and In Vitro Antioxidant and Antimicrobial Activitie...

Añibarro-Ortega, Mikel; Dias, Maria Inês; Petrović, Jovana; Pereira, Alexis; Soković, Marina; Barros, Lillian; Pinela, José

Lulo or naranjilla (Solanum quitoense Lam.) is an Andean fruit with a sour and refreshing flavor, widely used in the preparation of juices and sweets. Despite its potential for international markets, it remains largely unknown outside its native regions, and most existing studies have focused on the whole fruit or its juice. This study investigated the nutritional and phenolic profiles of the peel, pulp, and se...

Date: 2025   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Fortification of yogurt with Solanum melongena phenolic extract: physicochemica...

Añibarro-Ortega, Mikel; Gómez-García, Ricardo; Machado, Manuela; Pereira, Alexis; Costa, Eduardo M.; Pintado, Manuela; Barros, Lillian; Pinela, José

This study investigated the impact of fortifying yogurt with Solanum melongena phenolic extract by assessing its physicochemical, biochemical, and antioxidant stability, including its behavior during in vitro simulated digestion. Fortification influenced the yogurt's pH, titratable acidity, and color, and improved its cohesiveness during shelf life. The fortified yogurt exhibited higher glucose levels and reduc...


Fortification of yogurt with Solanum melongena phenolic extract: Physicochemica...

Añibarro-Ortega, Mikel; Gómez-García, Ricardo; Machado, Manuela; Pereira, Alexis; Costa, Eduardo M.; Pintado, Manuela; Barros, Lillian; Pinela, José

This study investigated the impact of fortifying yogurt with Solanum melongena phenolic extract by assessing its physicochemical, biochemical, and antioxidant stability, including its behavior during in vitro simulated digestion. Fortification influenced the yogurt's pH, titratable acidity, and color, and improved its cohesiveness during shelf life. The fortified yogurt exhibited higher glucose levels and reduc...

Date: 2025   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Melhoria do valor nutricional de microvegetais de acelga através de biofortific...

Pereira, Alexis; Dias, Maria Inês; Oliveira, Beatriz; Pinela, José

Os sistemas agroalimentares atuais enfrentam grandes desafios associados ao crescimento populacional, às alterações climáticas e ao esgotamento de recursos naturais. Além disso, a deficiência de micronutrientes essenciais, como o selénio, afeta milhões de pessoas em todo o mundo e está associada a sérios problemas de saúde. As alterações climáticas podem agravar esta carência ao reduzir os níveis de selénio nos...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Biofortificação de microvegetais de acelga através de fertirrigação com selénio

Pereira, Alexis; Dias, Maria Inês; Oliveira, Beatriz; Pinela, José

Este estudo teve como principal objetivo produzir microvegetais de acelga enriquecidos com selénio e avaliar a sua qualidade nutricional. Os microvegetais foram cultivados sob condições controladas de temperatura, humidade e fotoperíodo numa câmara de crescimento. O selénio foi suplementado através da solução nutritiva, nas formas de selenito e selenato de sódio, em concentrações de 10 a 40 µM. A colheita foi r...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Perfil mineral e fitoquímico de microvegetais de acelga biofortificados com sel...

Pereira, Alexis; Dias, Maria Inês; Oliveira, Beatriz; Pinela, José

O selénio (Se) é um micronutriente essencial nos mamíferos, desempenhando um papel crucial no funcionamento normal da tiroide e no fortalecimento do sistema imunológico [1]. Embora necessário em pequenas quantidades, a ingestão inadequada de alimentos ricos em Se está associada a graves problemas de saúde [1]. Além disso, quando o teor de selénio no solo agrícola é baixo, as colheitas apresentam inevitavelmente...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Vertical farming of micro- and baby greens: Influence on organic acid, free sug...

Pereira, Alexis; Dias, Maria Inês; Oliveira, Beatriz; Pinela, José

Consumers are increasingly cautious about their dietary choices, searching for fresh foods, such as vegetables, for their functional and potential health-promoting effects [1]. Microgreens are small tender vegetables harvested when the cotyledon leaves are formed alongside one set of true leaves, typically between 7 and 14 days. In contrast, baby greens are also small vegetables but are harvested when true leav...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Biofortification of Swiss chard microgreens with selenium under indoor vertical...

Pereira, Alexis; Dias, Maria Inês; Oliveira, Beatriz; Pinela, José

Selenium (Se) is an essential micronutrient for humans with critical biological functions [1]. Se deficiency affects millions of people, aggravating health problems, such as cancer and cardiovascular diseases [2,3]. This challenge can be overcome by indoor vertical farming conjugated to microgreen production and agronomic biofortification with Se. In this sense, this study aimed to assess the biofortification o...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Diversidade nutricional de acessos de tomate de mesa das regiões Centro e Norte...

Pereira, Alexis; Añibarro-Ortega, Mikel; Rocha, Filomena; Lopes, V. Rolim; Carvalho, Ana Maria; Barata, Ana Maria; Barros, Lillian; Pinela, José

O tomate (Solanum lycopersicum L.) é uma das culturas hortícolas mais importantes em todo o mundo e desempenha um papel fundamental na dieta mediterrânica. Ao longo dos anos, o cultivo de tomate em sistemas agrícolas extensivos, como hortas e quintais, levou ao surgimento de várias variedades tradicionais com características morfológicas e sensoriais distintas. Estas variedades representam um valioso reservatór...

Date: 2023   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

42 Results

Queried text

Refine Results

Author





















Date






Document Type






Funding



Access rights


Resource



Subject