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Colours of the Tijomel ceramic manufacture (1941-1992): characterisation of a s...

Coutinho, Mathilda; Pereira, Silvia; Ruivo, Andreia; Bottura-Scardina, Silvia; Veiga, João Pedro; Geraldes, Catarina; Gil, Milene; Shearman, Joana

Colours of the Tijomel ceramic manufacture (1941-1992): characterisation of a set of ceramic colourants and glazed tiles from Decormel Materials Catalogue


Colours of the Tijomel ceramic manufacture (1941-1992): characterisation of a s...

Coutinho, Mathilda; Pereira, Silvia; Ruivo, Andreia; Bottura-Scardina, Silvia; Veiga, João Pedro; Geraldes, Catarina; Gil, Milene; Shearman, Joana

Tijomel was considered one of the most modern ceramic manufacturers in the Iberian Peninsula in the mid-20th century. Located at Caxarias (Ourém, Portugal), this manufacturer produced diverse ceramic-based architectural materials, from common clay bricks to sophisticated modernist azulejos. Recently members of the family of the former Tijomel Manufacture owners retrieved a collection of 33 raw materials, mostly...

Date: 2024   |   Origin: Conservar Património

Position statement on nutrition therapy for overweight and obesity: nutrition d...

Pepe, Renata Bressan; Lottenberg, Ana Maria; Fujiwara, Clarissa Tamie Hiwatashi; Beyruti, Mônica; Cintra, Dennys Esper; Machado, Roberta Marcondes

Obesity is a chronic disease resulting from multifactorial causes mainly related to lifestyle (sedentary lifestyle, inadequate eating habits) and to other conditions such as genetic, hereditary, psychological, cultural, and ethnic factors. The weight loss process is slow and complex, and involves lifestyle changes with an emphasis on nutritional therapy, physical activity practice, psychological interventions, ...


Reabilitar em contexto de pandemia pela COVID-19: um relato de experiência

Leonor, Maria Arminda; Teixeira, Marlene; Pereira, Silvia; Ribeiro, Olga

Contextualização: O surgimento de uma nova doença na China, provocada por uma estirpe de coronavírus (SARS-CoV-2), rapidamente teve impacto a nível Mundial, obrigando a uma reestruturação social e de saúde. Objetivo: Relatar a experiência vivenciada pelos enfermeiros especialistas em enfermagem de reabilitação durante a prestação de cuidados especializados num serviço coorte de doentes com COVID-19. Método: Rel...


Equilibrio Melhorado- Contributos de um programa de Reabilitação

Reis, Gorete; Pereira, Silvia; Morais, Maria João; Bule, Maria José; Sousa, Luís

Introdução: As alterações associadas à idade e outras de inicio brusco condicionam a capacidade de adaptação a novas situações. A capacidade para se mover ganha relevo por permitir ser independente e explorar o contexto físico e relacional. Ora, o equilíbrio é fundamental para esse desiderato pois a vulnerabilidade afeta a funcionalidade e a qualidade de vida. Os profissionais de saúde, nomeadamente os enfermei...


Strategies of two tropical woody species to tolerate salt stress

Lustosa, Bruno Melo; Souza, Lígia Gomes Ferreira; Frosi, Gabriella; Falcão, Hiram Marinho; Pereira, Silvia; Oliveira, Marciel Teixeira

This study aimed to evaluate the leaf primary metabolism in two woody species, Sterculia foetida and Bombacopsis glabra. Both species have seeds rich in oil and they are largely found in regions with irregularities in water availability. Seedlings were grown in a greenhouse from seeds. At 140 days after emergence, 50% of the plants were subjected to salt stress for 23 days, daily receiving 100 mM of NaCl soluti...

Date: 2017   |   Origin: Oasisbr

Políticas públicas e pessoa com deficiência: direitos humanos, família e saúde

Lima, Isabel; Pinto, Isabela; Pereira, Silvia

Este livro divide-se em quatro seções: a primeira é dedicada aos Direitos Humanos; a segunda apresenta uma revisão conceitual sobre deficiência e reabilitação; a terceira aborda a implementação de Políticas Públicas através da análise teórica e conceitual de experiências concretas; a quarta e última seção debate a acessibilidade, analisando a dimensão dos serviços de saúde, as consequências de assistência ao pa...

Date: 2011   |   Origin: Oasisbr

Control of baker’s yeast fermentation : PID and fuzzy algorithms

Machado, Carlos; Gomes, Pedro; Soares, Rui; Pereira, Silvia; Soares, Filomena

A MATLAB/SIMULINK-based simulator was employed for studies concerning the control of baker’s yeast fed-batch fermentation. Four control algorithms were implemented and compared: the classical PID control, two discrete versions- modified velocity and position algorithms, and a fuzzy law. The simulation package was seen to be an efficient tool for the simulation and tests of control strategies of the non-linear p...


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