A Inteligência Artificial (IA) é uma área da ciência da computação que visa estudar a criação de agentes inteligentes, ou seja, sistemas que podem raciocinar, aprender e agir de forma autônoma. A IA tem sido aplicada a diversas áreas do conhecimento, incluindo a ciência da informação, que é responsável pelo estudo, organização e recuperação da informação. A aplicação da IA na ciência da informação tem o potenci...
Cytomegalovirus (CMV) is a type of double-stranded deoxyribonucleic acid virus belonging to the herpesviridae family. Following a primary infection, the virus becomes latent in various types of white blood cells. Cytomegalovirus infection can remain latent or become active, especially in immunocompromised individuals, such as those undergoing hematopoietic stem cell transplantation (HSCT), where CMV reactivatio...
Background The decision to consent to surgery is a life-changing moment. This study addresses the impact of total laryngectomy (TL) on phonation and its effect on the quality of life (QoL) of patients. The primary objective of this cohort study is to compare the alternatives in phonation rehabilitation, and the secondary objective is to identify concurrent predictors of vocal outcomes. Methodology To perform a ...
Este artigo foca-se no uso da plataforma Hypatiamat na prática letiva de uma professora estagiária como objetivo de promover a compreensão e de superar as dificuldades observadas nos alunos do 2.º ano de escolaridade do 1.º Ciclo do Ensino Básico sobre os sentidos da multiplicação. Apresenta-se a implementação das cinco sessões que integraram a applet Multiplicação da plataforma Hypatiamat. Os resultados confir...
Portugal is one of the major fish consumers in Europe and the World. Fish is an essential source of nutrients, as it is low in fat content and high level of protein, vitamins, and minerals. In recent decades, this food group's consumption has increased and became available to consumers far from coastal areas. The aim of this study was to evaluate the physicochemical, texture, sensorial and microbiological prope...