10 documents found, page 1 of 1

Sort by Issue Date

Three decades of household food availability according to NOVA - Brazil, 1987–2018

Levy,Renata Bertazzi; Andrade,Giovanna Calixto; Cruz,Gabriela Lopes da; Rauber,Fernanda; Louzada,Maria Laura da Costa; Claro,Rafael Moreira

ABSTRACT OBJECTIVE To evaluate the trend of household food acquisition according to the NOVA classification in Brazil between 1987–1988 and 2017–2018. METHODS We used household food acquisition data from five editions of the Pesquisas de Orçamentos Familiares (Household Budget Surveys), conducted by the Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (Brazilian Institute of Geography and Statistics), in the yea...

Date: 2022   |   Origin: Oasisbr

Body weight changes in the NutriNet Brasil cohort during the covid-19 pandemic

Costa,Caroline dos Santos; Steele,Eurídice Martínez; Leite,Maria Alvim; Rauber,Fernanda; Levy,Renata Bertazzi; Monteiro,Carlos Augusto

ABSTRACT This study describes body weight changes among participants of the NutriNet Brasil cohort (n = 14,259) during the covid-19 pandemic. We analyzed data reported before the pandemic onset (01/26/2020 to 03/18/2020) and about six months after (09/14/2020 to 10/19/2020). Our results show that 19.7% of the participants gained ≥ 2 kg. Weight gain was directly associated with male gender, lower education, and ...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

Orientação alimentar da pessoa idosa na Atenção Primária à Saúde: desenvolvimen...

Jesus,Juliana Giaj Levra de; Tramontt,Cláudia Raulino; Santos,Thanise Sabrina Souza; Rauber,Fernanda; Louzada,Maria Laura da Costa

Resumo Objetivo Desenvolver e validar um protocolo de uso do Guia Alimentar para a População Brasileira na orientação alimentar da pessoa idosa durante as consultas clínicas individuais na Atenção Primária à Saúde (APS). Métodos Esta construção seguiu seis etapas metodológicas, sendo elas: (1) definição do formato do protocolo; (2) definição do instrumento de avaliação do consumo alimentar dos indivíduos; (3) ...

Date: 2021   |   Origin: Oasisbr

Dietary changes in the NutriNet Brasil cohort during the covid-19 pandemic

Steele,Eurídice Martínez; Rauber,Fernanda; Costa,Caroline dos Santos; Leite,Maria Alvim; Gabe,Kamila Tiemann; Louzada,Maria Laura da Costa

ABSTRACT OBJECTIVE To describe the dietary characteristics of participants in the NutriNet Brasil cohort immediately before and during the covid-19 pandemic. METHODS Our data stem from an adult cohort created to prospectively investigate the relationship between diet and morbidity and mortality from chronic non-communicable diseases in Brazil. For this study, we selected the first participants (n = 10,116) who ...

Date: 2020   |   Origin: Oasisbr

Are laws restricting soft drinks sales in Brazilian schools able to lower their...

Azeredo,Catarina Machado; Leite,Maria Alvim; Rauber,Fernanda; Ricardo,Camila Zancheta; Levy,Renata Bertazzi

ABSTRACT OBJECTIVE To describe students protected by laws and exposed to soft drinks sales and assess whether forbidding laws are associated with lower availability of these beverages. METHODS We identified laws forbidding non-government administered cafeterias or sales of soft drinks in schools in the 27 Brazilian state capitals. Data on soft drinks sales were obtained from Pesquisa Nacional de Saúde do Escola...

Date: 2020   |   Origin: Oasisbr

Fazer refeições com os pais está associado à maior qualidade da alimentação de ...

Martins,Bianca Garcia; Ricardo,Camila Zancheta; Machado,Priscila Pereira; Rauber,Fernanda; Azeredo,Catarina Machado; Levy,Renata Bertazzi

Resumo: O objetivo foi investigar a frequência com que os adolescentes brasileiros realizam as refeições com os pais e verificar a associação deste hábito com a qualidade da dieta. Foram utilizados dados da Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar - 2015 (PeNSE). A amostra foi composta por adolescentes matriculados no nono ano do ensino fundamental de escolas públicas e privadas, com idades entre 11 e 19 anos. A e...

Date: 2019   |   Origin: Oasisbr

Impacto da atualização de profissionais de saúde sobre as práticas de amamentaç...

Vítolo,Márcia Regina; Louzada,Maria Laura; Rauber,Fernanda; Grechi,Patrícia; Gama,Cíntia Mendes

O objetivo foi avaliar o impacto da atualização de profissionais de saúde em relação aos Dez Passos da Alimentação Saudável para Crianças Menores de Dois Anos sobre as práticas alimentares no primeiro ano de vida. Participaram do estudo unidades básicas de saúde (UBS) do Município de Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasil, randomizadas em controle (n = 11) e intervenção (n = 9). Unidades de saúde que possuem s...

Date: 2014   |   Origin: Oasisbr

Positive impact of child feeding training program for primary care health profe...

Vitolo,Márcia Regina; Louzada,Maria Laura da Costa; Rauber,Fernanda

OBJECTIVE: To assess the impact of a child feeding training program for primary care health professionals about breastfeeding and complementary feeding practices. METHODS: Cluster-randomized field trial conducted in the city of Porto Alegre, (RS), Brazil. Twenty primary health care centers (HCC) were randomized into intervention (n = 9) and control (n = 11) groups. The health professionals (n = 200) at the inte...

Date: 2014   |   Origin: Oasisbr

Ganho de peso excessivo na gestação é fator de risco para o excesso de peso em ...

Nast,Martha; Oliveira,Andressa de; Rauber,Fernanda; Vitolo,Márcia Regina

OBJETIVO: Avaliar a retenção de peso 12 meses após o parto e seus fatores associados entre mulheres que realizaram o pré-natal em Unidades de Saúde da cidade de Porto Alegre. MÉTODOS: Gestantes no terceiro trimestre gestacional foram identificadas em 20 Unidades de Saúde, e dados socioeconômicos, demográficos e antropométricos foram coletados. Seis e 12 meses após o parto, realizou-se visita domiciliar às mulhe...

Date: 2013   |   Origin: Oasisbr

Qualidade nutricional e gastos com a alimentação de pré-escolares

Rauber,Fernanda; Vitolo,Márcia R.

OBJETIVO: Avaliar a correlação dos gastos com a alimentação e a qualidade dietética de pré-escolares de baixa condição socioeconômica, considerando a ingestão de micronutrientes e alimentos de alta densidade de açúcar e gordura. MÉTODOS: Estudo transversal realizado com 346 crianças de 3 a 4 anos de idade que participaram do estudo "Dez passos em ação I" (BRATSA I), uma coorte aninhada a um ensaio de campo rand...

Date: 2009   |   Origin: Oasisbr

10 Results

Queried text

Refine Results

Author





















Date








Document Type



Access rights


Resource


Subject