5 documents found, page 1 of 1

Sort by Issue Date

Patente Nacional Nº 118373 - Composição antimicrobiana, seus métodos e usos

Carocho, Márcio; Teixeira, Paula Cristina Maia; Barros, Lillian; Estevez Pintado, Maria Manuela; Pinto, Miguel Ramalhão Marques

A presente divulgação refere-se a uma composição antimicrobiana para revestimento têxtil ou celulósico compreendendo um extrato selecionado a partir de: extrato de casca de bolota, extrato de folhas de eucalipto, extrato de flor de castanheiro, extrato de folhas de equinácea, extrato de folhas de tomilho; ou misturas dos mesmos; e pelo menos um agente ligante. Além disso, a presente divulgação refere-...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

A Comprehensive Review of Fish Protein Hydrolysates Targeting Pet Food Formulat...

Ribeiro, Tânia Isabel Bragança; Maia, Margarida R.G.; Fonseca, António J.M.; Marques, Bianca; Caleja, Cristina; Rosa, Ana; Martins, Rui; Almeida, André

The fish industry generates significant amounts of fish by- and co-products (FBCPs) annually, projected to reach 160.8 million tonnes by 2030. This growth highlights the urgent need for sustainable FBCP management and an opportunity to improve the sector’s environmental sustainability. Fish protein hydrolysates (FBCPHs) and bioactive peptides (BPs) derived from these FBCPs are gaining recognition in the pet foo...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Development and characterization of functional ingredients from olive pomace : ...

Ribeiro, Tânia Isabel Bragança

Atualmente, grande volume dos resíduos gerados ao longo da cadeia alimentar Europeia é produzido durante o processamento alimentar (19-39%). A indústria de extração de azeite não é exceção, gerando anualmente grandes quantidades de subprodutos e resíduos com elevado impacto fitotóxico, mas que são também ricos em diversos compostos bioativos e nutrientes com potencial aplicação como ingredientes alimentares. As...


Method for fractionating olive pomace, its products and uses thereof

Estevez Pintado, Maria Manuela; Ribeiro, Tânia Isabel Bragança; Oliveira, Ana Lúcia; Vicente, A. A.; Nunes, João

The present disclosure relates to the field of agriculture, namely to the olive oil industry. It provides a procedure to obtain value-added products from olive pomace with the goal of zero waste while maximizing the value of the products.The present disclosure also relates to the field of solid biofuels, cosmetics, medicine and food industry. The products obtained by the different methods herein disclosed can b...


Desenvolvimento de um novo conceito de refrigerante

Ribeiro, Tânia Isabel Bragança

Dissertação para obtenção de grau de mestre em Tecnologia e Segurança Alimentar – Qualidade Alimentar; A indústria de refrigerantes e sumos é um subsector da indústria de bebidas não-alcoólicas, de grande impacte na economia e elevada competitividade. O desenvolvimento de novos produtos e a garantia de qualidade dos produtos são de extrema importância nesta indústria. Actualmente, o consumidor é bastante preocu...


5 Results

Queried text

Refine Results

Author





















Date




Document Type





Funding



Access rights


Resource





Subject