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Rethinking Marketing and Communication in the Digital Era: Innovation, Sustaina...

Borges, Ana Pinto; Vieira, Elvira; Remondes, Jorge; Rodrigues, Paula; Skvarciany, Viktorija

In today’s rapidly evolving global landscape, digital technologies and cultural transformations are profoundly reshaping the fields of marketing and communication. The emergence of artificial intelligence, the emphasis on value co-creation, innovations in vocational education, and the growing focus on inclusive and sustainable tourism are not merely trends—they signal a fundamental shift in how organizations op...


Avaliação do impacto do lítio no evitamento da Eisenia fetida: efeito da concen...

Oliveira, Lídia; Singh, Rupesh Kumar; Singh, Abhishek; Ghazaryan, Karen; Rodrigues, Paula; Sousa, João Ricardo

A exploração de lítio (Li) no solo tem intensificado a diminuição da respetiva qualidade. Este estudo avaliou o efeito do Li no solo, com base no comportamento da Eisenia fetida para diferentes concentrações (0, 100, 200, 400 e 800 mg kg-1), num solo artificial (SA) e natural (SN). Cerca de 15 recipientes-teste, relativos a 5 tratamentos e 3 repetições, foram preparados para cada solo, em que 10 minhocas adulta...

Date: 2025   |   Origin: Revista de Ciências Agrárias

Efeito de dois sais de lítio no comportamento da Eisenia andrei em ensaios de e...

Barroso, João; Singh, Rupesh Kumar; Singh, Abhishek; Ghazaryan, Karen; Rodrigues, Paula; Sousa, Jo

Diferentes sais de lítio (Li) têm sido usados na avaliação do efeito do lítio (Li) no solo, dificultando a comparação dos resultados e conclusões sobre a contaminação emergente. Este trabalho teve como objetivo estudar o efeito do Li, na forma de dois sais, Li2CO3 (CLi) e Li2SO4 (SLi), através de um teste de evitamento com Eisenia andrei, usando o comportamento de fuga como parâmetro de medição. Foram testadas ...

Date: 2025   |   Origin: Revista de Ciências Agrárias

Bacterial cellulose biosynthesis in the presence of raw moist olive pomace: A g...

Crugeira, Pedro; Khelifa, Halima; Barreira, Luísa; Halla, Noureddine; Barreiro, Filomena; Rodrigues, Paula; Peres, António M.; Schreiner, Tatiana B.

In this study, the biosynthesis of bacterial cellulose (BC) by Komagataeibacter intermedius strain isolated from Kombucha tea in the presence of raw moist olive pomace (MOP) (concentration up to 40 % in the fermentation media) was studied. The BC membranes were characterized by their antioxidant activity, structural character- istics, crystallinity, thermal stability, and mechanical behavior. Using raw MOP acti...

Date: 2025   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Valorization of natural resources - development of a functional plant-based bev...

Fernandes, Filipa Alexandra; Roriz, Custódio Lobo; Calhelha, Ricardo C.; Rodrigues, Paula; Pires, Tânia C.S.P.; Prieto Lage, Miguel A.

Plant-based beverages are gaining attention due to their potential to offer sustainable and health-promoting alternatives to traditional dairy products. This study aimed to develop a dehydrated functional plant-based beverage composed of tigernut tubers (Cyperus esculentus L.), mukua pulp (Adansonia digitata L.), and thermal water. All matrices and the final beverage were fully characterized in terms of physica...

Date: 2025   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Editorial: Microbial safety of animal-based food products

Andrade, María J.; Álvarez, Micaela; Rodrigues, Paula

The studies gathered in this Research Topic focus on several key areas to ensure the safety of animal food products. Firstly, rapid pathogen detection is being improved through technologies like SWIR-HSI combined with advanced machine-learning techniques. Secondly, the use of natural antimicrobials, such as essential oils delivered via liposomes, is being explored to combat microbial development while minimizin...

Date: 2025   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

Brand Experience and Brand Equity: A Review and Future Research Agenda.

Madeira, Clara; Sousa, Ana; Borges, Ana Pinto; Rodrigues, Paula

Literature review in the domain of brand experience and brand equity is scarce as it is still developing, and most studies have focused on these two concepts separately. The purpose of this study is to understand the relationship between brand equity and brand experience by conducting a systematic review of both concepts. The systematic review is based on the analysis of literature collected from the Web of Sci...


Estudo do efeito da aplicação de biochar na fauna edáfica: teste de comportamen...

Ribeiro, Allycia; Rodrigues, Paula; Trindade, Henrique; Coutinho, João; Sousa, João Ricardo

A utilização de subprodutos resultantes do processo de pirólise, como o biochar (BioC), têm revelado interesse na manutenção do ambiente edáfico, especialmente nas respetivas propriedades físico-químicas, menorizando os potenciais efeitos sobre a biologia do solo. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da aplicação de diferentes doses de um BioC de origem vegetal no comportamento da espécie Eisenia f...

Date: 2024   |   Origin: Revista de Ciências Agrárias

Efeito da aplicação de lamas tratadas e vermicompostadas nas propriedades quími...

Migueis, Daniel; Rodrigues, Paula; Trindade, Henrique; Oliveira, Paula; Coimbra, Ana; Roboredo, Marta; Sousa, João Ricardo

A aplicação de lamas tratadas no solo é justificada pelo seu valor fertilizante. A baixa estabilidade destes subprodutos, promove uma diminuição da qualidade do solo, facto que justifica a respetiva valorização biológica. A aplicação de produtos resultantes da vermicompostagem, permitirá acréscimos na qualidade do solo, razão que justifica a realização do presente trabalho. Deste modo, foi avaliado o efeito da ...

Date: 2024   |   Origin: Revista de Ciências Agrárias

Development, characterization and stability of a novel sport drink based on the...

Radhouane, Maroua Fatma; Silveira, Tayse Ferreira; Ribeiro, Jessica; Rodrigues, Paula; Guimarães, Rafaela; Calhelha, Ricardo C.; Mandim, Filipa

Isotonic drinks are sports beverages that replenish minerals and rapidly absorbable carbohydrates. We proposed to surpass traditional formulations of isotonic drinks by integrating thermal water, which remains unexploited as a source of electrolytes in isotonic despite the high mineral content. The novel formula combined thermal water with apple juice and hibiscus extract (as sources of sugars and color, respec...

Date: 2024   |   Origin: Biblioteca Digital do IPB

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