81 documents found, page 1 of 9

Sort by Issue Date

Development of ethical competences in mental health and psychiatry: simulation ...

Lopes, Rosa Cristina Correia; Moreira, Isabel Maria Pinheiro Borges; Neves, Marília Maria Andrade Marques da Conceição e

...


Development of ethical competences in mental health and psychiatry: Simulation ...

Lopes, Rosa Cristina Correia; Moreira, Isabel Maria Pinheiro Borges; Neves, Marília Maria Andrade Marques da Conceição e

Introduction: Simulation as a pedagogical strategy contributes to improving the acquisition, consolidation and retention of knowledge and is very attractive for students. In simulation learning, students come into contact with real clinical practices, allowing them to develop personal, psychosocial, ethical and clinical skills, facilitating learning for decision-making. The creation of different and complex sim...


Monitoring and Management of the Palliative Care Patient Symptoms: A Best Pract...

Coelho, Adriana Raquel Neves; Rocha, Ana; Cardoso, Daniela Filipa Batista; Rodrigues, Rogério Manuel Clemente; Costeira, Cristina Raquel Batista

Abstract: Background: In palliative care, symptoms are multiple and combined, evolving and changing, with a multidimensional character and multifactorial causes, and a high prevalence, negatively influencing the patient's and family's quality of life. Nurses who provide palliative care need to recognize and respond effectively to their patients' symptoms. Methods: A project will be applied to implement the best...


The Effectiveness of an Evidence-Based Practice (EBP) Educational Program on Un...

Cardoso, Daniela; Couto, Filipa; Cardoso, Ana Filipa; Bobrowicz-Campos, Elzbieta; Santos, Luísa; Rodrigues, Rogério Manuel Clemente; Coutinho, Verónica

Evidence-based practice (EBP) prevents unsafe/inefficient practices and improves healthcare quality, but its implementation is challenging due to research and practice gaps. A focused educational program can assist future nurses to minimize these gaps. This study aims to assess the effectiveness of an EBP educational program on undergraduate nursing students' EBP knowledge and skills. A cluster randomized contr...


Gestão da dor oncológica em doentes cirúrgicos: projeto de implementação de evi...

Costeira, Cristina Raquel Batista; , Isabel Maria Ribeiro Morais Araújo Santos; Carvalho, Dulce Helena Ferreira de; Sousa, Ana Filipa Domingues

O projeto de implementação de evidência em gestão de dor oncológica, em doentes cirúrgicos, foi desenvolvido no serviço de cirurgia internamento do IPO de Coimbra, durante o ano de 2021. Os objetivos específicos contemplaram: implementar melhorias efetivas da gestão de dor da pessoa com cancro; melhorar a qualidade de vida da pessoa com dor oncológica submetida a cirurgia; reduzir custos clínicos e sociais asso...


Os muito idosos do concelho de Coimbra: avaliação da funcionalidade na área de ...

Rodrigues, Rogério Manuel Clemente; Azeredo, Zaida de Aguiar Sá; Mendes, Isabel Margarida Marques Monteiro Dias; Crespo, Sandrina Sofia da Silva

RESUMO - Contexto: Concomitante com o processo de envelhecimento existe um declínio da saúde física dos indivíduos, por interação de inúmeros fatores, interferindo com as suas atividades de vida diária e qualidade de vida. Desta forma, é essencial promover uma avaliação multidimensional que permita identificar esses fatores e intervir precocemente. Objetivo: Avaliar a capacidade funcional na área de saúde físic...


Informação nutricional nos alimentos embalados: normas, orientações e situação ...

Silva, Carlos Alberto Marques da; Rodrigues, Rogério Manuel Clemente; Vicente, Corália Maria Fortuna de Brito

O sal é um aditivo comum na alimentação humana, podendo ser adicionado na confeção das refeições ou no processamento dos alimentos pela indústria alimentar. Apesar de ser indispensável à vida, o seu consumo excessivo é associado à ocorrência de vários problemas de saúde, recomendando-se não exceder 5g/dia (WHO, 2012). Para ajudar a compreender a situação atual sobre esta questão, procurou conhecer-se as normas ...


Informação nutricional nos alimentos embalados: normas, orientações e situação ...

Silva, Carlos Alberto Marques da; Rodrigues, Rogério Manuel Clemente; Vicente, Corália Maria Fortuna de Brito

O sal é um aditivo comum na alimentação humana, podendo ser adicionado na confeção das refeições ou no processamento dos alimentos pela indústria alimentar. Apesar de ser indispensável à vida, o seu consumo excessivo é associado à ocorrência de vários problemas de saúde, recomendando-se não exceder 5g/dia (WHO, 2012). Para ajudar a compreender a situação atual sobre esta questão, procurou conhecer-se as normas ...


Construção de um programa promotor do envelhecimento ativo: o protótipo do prog...

Loureiro, Helena Maria Almeida Macedo; Mendes, Aida Maria de Oliveira Cruz; Fernandes, Ana Alexandre; Camarneiro, Ana Paula Forte


How do couples adjust themselves to retirement?

Loureiro, Helena Maria Almeida Macedo; Mendes, Aida Maria de Oliveira Cruz; Fernandes, Ana Alexandre; Camarneiro, Ana Paula Forte

Introduction: Ageing population is a great challenge for modern societies which have to adapt themselves to this new reality. Increasing longevity and low birth rates also contribute to an aged population, with implications both socially and economically. With increased longevity, people live more years after retirement and should be more prepared to deal with the difficulties that can arise from this transitio...


81 Results

Queried text

Refine Results

Author





















Date















Document Type






Access rights


Resource








Subject