Consumers are looking for safer and more natural food options that are produced through natural methods without using synthetic preservatives. They also desire extended shelf life for their food products. Several medicinal and aromatic plants species combine food, spice, aromatic, and medicinal recognized attributes. The essential oils from these plants contain a unique mixture of compounds specific to each pla...
A oxidação das gorduras limita a validade de alimentos congelados. O processo de congelação por vidragem é normalmente utilizado para conservar peixe uma vez que reduz a ocorrência de ranço por oxidação. Estudaram-se dois processos de conservação de carne (secretos) de porco preto: congelação por criogenia (controlo) e congelação por criogenia seguida de vidragem. Realizaram-se as seguintes análises: microbioló...
A embalagem dos produtos alimentares é essencial para a sua preservação, protecção da influência de factores externos (físicos, químicos, microbiológicos), responsáveis pela qualidade, segurança e higiene dos alimentos. Ao longo dos últimos anos o uso de películas e embalagens biodegradáveis e recicláveis tem vindo a ser estudado devido às suas características não tóxicas e respeito pelo ambiente. Desta forma, ...
A oxidação das gorduras limita a validade de ali- mentos congelados. O processo de congelação por vidragem é normalmente utilizado para conservar peixe uma vez que reduz a ocorrência de ranço por oxidação. Estudaram-se dois processos de conservação de carne (secretos) de porco preto: congelação por criogenia (controlo) e congelação por criogenia seguida de vidragem. Realizaram-se as seguintes análises: microbio...
Wine quality is determined by the development of grape maturation, which is highly dependent on climate variations. Extreme weather events are becoming more common, which will affect the productivity and quality of grapes and wine. Grape development depends on many factors, including weather, and extreme events will influence berry size, skin thickness and the development of some key compounds, such as phenolic...
Os revestimentos edíveis apresentam resultados promissores no aumento da vida útil de alguns frutos e respondem à preferência dos consumidores por alimentos conservados de forma natural. A Universidade de Évora investiga revestimentos edíveis à base de produtos naturais, como amido e quitosano, tendo testado a sua aplicação em morango, uva de mesa e cereja.
Red wine grapes require a constant follow-up through analytical chemistry to assure the greatest wine quality. Wet chemical procedures are time-consuming and produce residues that are hard to eliminate. NIR (near infrared radiation) spectroscopy has been referred as an accurate, rapid, and cost-efficient technique to evaluate quality in many fruit species, both in field and in industry. The main objective of th...
Nowadays there is a search for new alternatives to replace harsh and expensive chemical methods to wastewater treatments. The common methods include the usage of chemicals that negatively affect the environment and the human health. The cladodes of Opuntia ficus-indica (L.) Mill have a great potential for use in innovative, cheap, renewable and eco-friendly water treatment due to their flocculant properties. In...